Pokopališče v Ankaranu šele leta 2021

Deli novico s tvojimi prijatelji

V Občini Ankaran pripravljajo vse potrebno za začetek gradnje tamkajšnjega pokopališča. Februarja so izvedli javno razpravo in pridobili mnenja občanov, še ta mesec pa nameravajo objaviti natečaj za pripravo idejnih rešitev.

V Ankaranu nimajo pokopališča in morajo svojce pokopati na bližnjih pokopališčih. Projekt izgradnje pokopališča je v minulih letih že tekel in dokončali so prvo fazo pokopališkega kompleksa z grobnimi polji. A ko je prišla nova oblast tedaj še koprske občine, je načrte ustavila in namembnost območja spremenila v turistično, nepremičnine pa prodala gospodarski družbi, sporočajo z Ankaranske občine.

Februarja letos pa so opravili javno razpravo oz. predstavitev javnega natečaja, na podlagi katerega želijo pridobiti strokovno najprimernejšo rešitev ureditve širšega območja bodočega pokopališča.

Občani si želijo predvsem žarne pokope, pa tudi pokope na morju in na zelenih površinah. Kar se tiče dostopa, pa želijo do pokopališča dostopati peš oz. z javnim prevozom.

Še ta mesec naj bi razpisali javni natečaj, s katerim želijo pridobiti strokovno najprimernejšo rešitev ureditve širšega območja. Potencialni kandidati bodo imeli 60 dni časa za pripravo elaboratov in sledilo bo ocenjevanje. Na tej podlagi bo ocenjevalna skupina naročniku – občini predlagala najprimernejšo rešitev.

Občina bo predvidoma jeseni leta 2021 pričela z gradnjo.

STA