Poglejte kruti resnici v oči

Deli novico s tvojimi prijatelji

V zadnjem času na koprski promenadi pogosto vidimo posameznike v črnem, ki z anonymus maskami nepremično stojijo, v rokah pa držijo računalnike ali napise z besedo »Resnica«. Marsikateri mimoidoči se jim v velikem loku izogne, nekateri pa si le upajo pogledati resnici v oči.

The Cube of Truth (slovensko Kocka resnice) je mirna, statična demonstracija. Aktivisti stojijo v formaciji kocke, v rokah držijo ekrane, na obrazih imajo masko. Namen akcije je ozaveščanje javnosti o krutih praksah, ki so v ozadju živalskih izdelkov, s pomočjo posnetkov ter pogovora.

Ljudje o ozadju živalskih izdelkov še vedno vedo premalo

Odzivi na akcijo so v glavnem zelo pozitivni, pravi aktivistka za pravice živali Kristina Franza. »Pri ljudeh v glavnem naletimo na mnenje, da so proti mučenju, izkoriščanju in ubijanju živali, hkrati pa še vedno uživajo živalske izdelke, ki so vedno produkt prav tega. Velikokrat vidimo, da ljudje o ozadju živalskih izdelkov, kot so meso, mleko, jajca, volna, ne vedo prav veliko,« doda. Po njenih besedah tako marsikdo ne ve, da se enodnevne piščančke moškega spola zmelje ali zaplini, saj ti nikoli ne bodo nosili jajc in so tako obravnavani kot odpadek. Prav tako marsikdo nikoli ni pomislil na to, da mora biti krava, za to, da se jo molze, predhodno umetno oplojena ter da ji telička slej kot prej odvzamejo.

 width=
The Cube of Truth (slovensko Kocka resnice) je mirna, statična demonstracija. Foto: Nuša Pevc

»Problematičen je celoten odnos, ki ga imamo do živali, saj nanje ne gledamo kot na živa bitja ampak vir za zadovoljevanje naših potreb,« pravi Kristina.

Poleg Kocke resnice aktivisti skrbijo za ozaveščanje tudi z organizacijo veganskega piknika, različnih predavanj, predvajanj dokumentarnih filmov in okroglih miz.  Vsem, ki bi si želeli spremeniti svoj način življenja, predlagajo udeležbo na www.izziv.si, brezplačnem 30-dnevnem mentorskemu programu Slovenskega veganskega društva, s katerim je prehod na vegansko prehrano in s tem veganski način življenja olajšan.

 

Nuša Pevc