Primož Roglič končni zmagovalec dirke svetovne serije od Tirenskega do Jadranskega morja

Deli novico s tvojimi prijatelji

Slovenski kolesar Primož Roglič je končni zmagovalec dirke svetovne serije od Tirenskega do Jadranskega morja, do novega velikega uspeha je prišel v današnji zadnji etapi, 10-kilometrski vožnji na čas, ko je nadoknadil 25 sekund zaostanka za Britancem Adamom Yatesom in na koncu slavil s sekundo prednosti.

Najbolje je s povsem ravninskim kronometrom v San Benedetto del Trontu opravil evropski prvak, Belgijec Victor Campenaerts, ki je za tri sekunde prehitel Italijana Alberta Bettiola in za štiri Nizozemca Josa van Emdna. Roglič je končal na 11. mestu s 13 sekundami zaostanka za današnjim zmagovalcem. Matej Mohorič (Bahrain-Merida) je bil 26. z zaostankom 29 sekund, Jan Tratnik (Bahrain-Merida) 54. z 42 sekundami zaostanka, Jan Polanc (UAE Emirates) pa 63. z 49 sekundami zaostanka.

Tradicionalen zaključek ene najmočnejših etapnih dirk v spomladanskem delu sezone je bil nadvse razburljiv. Yates je branil 25 sekund prednosti, ki pa jih je izgubil v zadnjih metrih.

Roglič se je zavedal, da je boljši kronometrist od Yatesa, tudi lansko vožnjo na čas v San Benedettu del Trontu je v primerjavi z Yatesom dobil za 36 sekund. Na koncu se je 29-letniku izšlo, na svoji drugi dirki v sezoni je še drugič osvojil glavno nagrado.

“Bilo je neverjetno blizu. Ne vem, kje sem nadoknadil čas. Sreča je bila na moji strani. Po obratu, na poti proti cilju, sem se počutil močnega. Skušal sem napraviti razliko, šel sem na vso moč do ciljne črte. Bil sem samozavesten, da mi lahko uspe, toda vsak lahko nadzoruje le sebe. Jaz sem si želel od sebe dati le 110 odstotkov,” je po koncu dirke povedal Roglič in nekaj trenutkov kasneje znova na zmagovalnem odru uprizoril zdaj že značilen telemark.

Za manjši zaplet na zmagovalnem odru so poskrbeli prireditelji, ki so imeli pripravljeno modro majico za končnega zmagovalca za Yatesa. Ko so uvideli napako, so jo umaknili, in Rogliču hitro dali prazno majico brez napisa njegove ekipe Jumbo-Visma.

Roglič je danes prišel do osme skupne zmage na etapnih dirkah, četrte na ravni svetovne serije. Prvo in drugo je vpisal lani na dirki po Baskiji in Romandiji, tretjo letos na dirki po Združenih arabskih emiratih. Ob tem je bil kot član nizozemske ekipe še najboljši na dirki po Sloveniji in po Algarveju, še kot kolesar Adrie Mobila pa prav tako po Sloveniji in Azerbajdžanu. Ob tem je zabeležil jubilejno, 25. profesionalno zmago.

V skupnem seštevku je Roglič po sedmih etapah zaključil z vsega sekundo prednosti pred Yatesom. Na tretjem mestu je končal Danec Jakob Fuglsang s 30 sekundami zaostanka. Polanc je ubranil 14. mesto v skupnem seštevku, Mohorič je pridobil dve mesti in končal na 17. mestu ter kot tretji med mladimi kolesarji, Tratnik je bil 74.

Rogliča zdaj čaka nekaj zasluženega počitka. Od 30. aprila do 5. maja bo nastopil na dirki po Romandiji, ki bo njegov zadnji preizkus pripravljenosti pred dirko po Italiji – ta se začne 11. maja -, na kateri bo lovil zmagovalni oder.

 

STA