ERASMUS+: Ioannis Capodistrias je tokrat združil učence osnovnih šol

Deli novico s tvojimi prijatelji

Osnovna šola Koper ta teden gosti učence in učitelje štirih osnovnih šol iz Grčije, Nemčije in Romunije, ki v okviru projekta Erasmus+ spoznavajo življenje in delo Ioannisa Capodistriasa, katerega korenine segajo vse do Kopra.

V projektu The many-facet personality of Ioannis Capodistrias poleg učencev Osnovne šole Koper sodeluje še 20 učencev in 12 učiteljev osnovne šole s Krfa, Nafpliona, Ettala in Bukarešte ter partnerji Regionalnega direktorata za šolstvo s Krfa.

Mladi nadobudni osnovnošolci bodo v Kopru vse do petka spoznavali lepote mesta in zalednih krajev, odkrivali pestro kulturno in zgodovinsko dediščino, v okviru delavnic pa se seznanjali z življenjem in delom Ioannisa Capodistriasa, katerega kip stoji na istoimenskem trgu pred Pokrajinskim arhivom v Kopru.

Ioannis Capodistrias še danes združuje Grčijo in Koper

Ioannis Capodistrias, prvi predsednik neodvisne grške države, čigar priimek izvira iz Kopra, ima v tem mestu svoj trg in bronasti kip, ki ga je Kopru poklonila grška vlada. »V znamenje počastitve prvega grškega guvernerja, branilca svobodomiselnosti in znanilca evropske ideje, mestu, od koder izvirajo njegove korenine in čigar ime nosi,« piše na tabli ob bronastem spomeniku na Kapodistriasovem trgu.

Capodistrias naj bi veljal za enega od ustanoviteljev ideje o evropski enotnosti, tudi njegova kariera (Krf, Rusija, Švica, Grčija) kaže na kozmopolitske poglede, ki pa so jih zasenčile njegove avtokratske poteze po prevzemu najvišjih funkcij v novi grški državi.

Ioannis Antonios Capodistrias je leta 1809 stopil v rusko diplomacijo, kjer je bil do leta 1822, nazadnje celo zunanji minister. Leta 1815 je sodeloval na Dunajskem kongresu. Ker na ruskem dvoru ni naletel na podporo pri prizadevanjih za osvoboditev Helenov izpod turškega jarma, je odšel v Švico organizirat pomoč grškim upornikom. Grška narodna skupščina ga je leta 1827 izbrala za prvega predsednika grške republike. Umrl je v Nauplionu kot žrtev atentata leta 1831.Lani aprila je ob kipu Ioannisa Kapodistriasa na Kapodistriasovem trgu v Kopru potekala uprizoritev drame v grškem jeziku, ki jo je organiziralo grško veleposlaništvo. Ob zaključku je grški veleposlanik Nicolas Protonotarios položil venec v čast prvemu predsedniku grške republike, ki je pomemben vezni člen med grško in koprsko kulturo.Njegovi predniki so pripadali koprski plemiški družini Vittori (de Victore), ki jo v Kopru zasledimo leta 1329. Po izročilu te družine naj bi se leta 1373 zaradi neprestanih spopadov s koprsko družino Verzijev, ena veja družine Vittore izselila na otok Krf, kjer se je ustalila z nazivom grofov Capodistrias, iz te pa je izhajal Ioannis Antonios Capodistrias.

Prevzeti priimek plemiške rodbine je geografskega porekla in izvira iz besede Capo dIstra. Grof, zdravnik, diplomat mednarodnih razsežnosti, revolucionar, vizionar in prvi predsednik neodvisne Grčije kot pomembna zgodovinska osebnost še dandanes povezuje Slovenijo in Grčijo. Slednja je leta 2001 v znak prijateljstva podarila Sloveniji oziroma Kopru bronast kip Kapodistriasa v njegovi naravni velikosti. Mestna občina Koper je konec februarja 2007 vstopila v mrežo mest Ioannisa Kapodistriasa. V mreži so poleg Mestne občine Koper in Krfa, še grški mesti Aegina in Nafplion ter ciprsko mesto Ammochostos.