FOTO: Sečoveljske soline prava poslastica za fotografski objektiv

Deli novico s tvojimi prijatelji

Vikend je za nami in pred nami je že nov teden, poln dogodivščin, novih podvigov in načrtov. Med slednje zagotovo morate umestiti obisk Sečoveljskih solin, ki vedno znova navdušijo. Med drugim so prava poslastica za fotografski objektiv in prava zakladnica zgodovine in kulturne dediščine, ki nas bogati.

Čeprav nekateri domnevajo, da so v Istri že v času Rimljanov pridelovali sol, Sečoveljske soline v današnji obliki izvirajo iz karolinške dobe, z gotovostjo pa lahko trdimo, da so bile obravnavane na Rižanskem zboru leta 804. Pisno pa so bile prvič omenjene v Piranskem statutu iz leta 1274, v katerem so bili določeni pogoji pridelave soli, prodaje soli in celo prodajne cene.

Danes Sečoveljske soline nimajo večje gospodarske vloge, je pa zato njihov osnovni namen naravovarstveni, etnološki, kulturni in turistični. Ohranjajo se solinarske navade, celotno območje pa daje zavetje številnim rastlinskim in živalskim vrstam.

 width=
Danes Sečoveljske soline nimajo večje gospodarske vloge, je pa zato njihov osnovni namen naravovarstveni, etnološki, kulturni in turistični.

Soline so tako  od leta 1989 zavarovane kot krajinski park, kar pomeni, da je to območje habitatov redkih, ogroženih in značilnih rastlinskih in živalskih vrst, kjer je zaradi dolgotrajnega delovanja človeka nastal tipičen solinski ekosistem. Kasneje so bile soline razglašene za območje Nature 2000, kot registrirana kulturna dediščina in na mednarodni ravni tudi kot ramsarsko mokrišče. Kot zanimivost naj omenimo, da je krajinski park Sečoveljske soline prvo zavarovano območje na državni ravni v Sloveniji.

Sečoveljske soline so kot značilen krajinski element z bogato kulturno dediščino zelo pomembne. Da bi jih ohranili je v odloku opredeljen varstveni režim, ki določa omejitev vseh tistih dejavnosti, ki negativno vplivajo na ekologijo krajine in njeno podobo. Prepovedan je lov, kakršnokoli onesnaževanje zraka, vode in tal, graditev strnjenega naselja na polotoku Seča, spreminjanje namembnosti prostora …

V naravnih rezervatih je torej prepovedano vsako poseganje, ki bi kakorkoli lahko škodilo tamkajšnji flori in favni. Prav tako je prepovedano uničevati in trgati rastline ter poškodovati gnezdišča in bivališča živali.