Deli novico s tvojimi prijatelji

Marec je za nami. Mesec je minil brez kakšnih obilnih padavin in tudi zima nam ni pokazala zob. V gredicah nas že obdarjajo kreša in tudi solato že lahko imamo. Vrtnarija Marjetice Koper je bogato založena z majhnimi sadikami razne zelenjave od solat, radiča, cikorije, špinače, peteršilja…

Sadike lahko kupimo, pri sajenju pazimo, da dodamo tudi primerno gnojilo in jih zaščitimo s kopreno, saj se nočne temperature še vedno lahko spustijo kar nizko.

Zelenjavni vrt

Za lastnike visokih gred je tudi april mesec, v katerem je primerno pripraviti sadilno površino za naslednjo sezono. Lahko zamenjamo samo vrhnji sloj zemlje v gredi, če pa je minilo dlje časa, odkar smo jo postavili, je potrebno izprazniti vsebino in ponovno naložiti visoko gredo z vsemi sestavinami.

Zeliščni vrt

April je obdobje v katerem damo lahko več poudarka na pripravo našega zeliščnega vrta. V specializiranih trgovinah nam je na razpolago širok izbor zelišč in dišavnic. Mnogo je trajnic, ki preživijo zimo (žajbelj, rožmarin, timijan, origano, majaron). Potrebno je preveriti njihovo prehranjenost in če je potreba, jim dodamo hranila. Citronki (Aloysia citrodora) je dobro skrajšati grmičke za 1/3, da se rastlina bolj zgosti in da imamo več listne mase za uporabo.

Sadni vrt

V sadnem vrtu je obrezovanje v zaključni fazi. Zasledimo lahko samo še oljkarje, ki obrezujejo oljčne nasade. V vinogradih srečamo vinogradnike, ki napenjajo žice in zamenjujejo dotrajane kole. Ostalo sadno drevje je zabrstelo, zacvetelo in se lepo razvija.

Okrasni vrt

V okrasnem vrtu se zdaj bohotijo čebulnice (narcise, tulipani, muscarij …). Družbo jim delajo primule, ranunkule in mačehe, ki nas bodo razveseljevale še kar nekaj časa. Kdor še ni opravil gnojenja, je april še vedno čas za gnojenje okrasnih rastlin. Travne površine je dobro prezračiti, odstraniti mah, pognojiti. Pri gnojenju trave je zelo pomemben fosor za krepitev korenin in kalij za odpornost trave. Pomembno je, da ob gnojenju ne pozabimo zaliti.

Lastniki vodnih objektov lahko po zimskem obdobju počistijo rastline, ki so propadle, razdelijo rastline, ki so se preveč razširile in če imajo ribice ali druge prebivalce, jim omogočijo boljše bivalne pogoje.

 

Vsebino omogoča: Marjetica Koper