Svet za nacionalno varnost se je seznanil s prisluhi

Deli novico s tvojimi prijatelji

Svet za nacionalno varnost se je včeraj seznanil s poročilom v zvezi s prisluhi v arbitražnem postopku ter obsodil kakršnekoli poskuse vplivanja na svobodo delovanja slovenskih medijev. Izrazil je pričakovanje, da se Hrvaška v prihodnje vzdrži dejanj, ki so v nasprotju z vrednotami EU, vladavine prava ter varstva človekovih pravic in svoboščin.

Po seji sveta za nacionalno varnost so iz urada vlade za komuniciranje še sporočili, da, so se razširjene seje, ki jo je sklical predsednik vlade Marjan Šarec, poleg ključnih ministrov udeležili tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik državnega zbora Dejan Židan, predstavnik največje opozicijske stranke Franc Breznik ter državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, pristojen za nacionalno varnost Damir Črnčec. Na seji je bil navzoč tudi direktor Slovenske varnostno-obveščevalne agencije (Sova) Rajko Kozmelj.

Vlada naj bi po neuradnih informacijah ne glede na nova dejstva nadaljevala z vsemi aktivnostmi, povezanimi z implementacijo odločbe arbitražnega sodišča.

“Zdi se mi, da gre informacija bolj v dnevnopolitične namene, kot pa da bi bila nacionalno-varnostna informacija,” je dejal Breznik, ki je še izpostavil, da na svetu niso dobili drugih informacij kot tiste, ki so jih že podali tudi mediji. Zato je predlagal, da predstavniki Sove v tihi sobi objavijo prisluhe in dokažejo predvsem vpliv hrvaške vlade na Ivana Tolja, ki naj bi v njenem imenu poskušal vplivati na slovensko medijsko hišo.

24ur.com je v ponedeljek poročal, da je hrvaška vlada skušala preko posrednika vplivati na POP TV, da ne bi prišlo do razkritja, kdo naj bi stal za prisluhi v arbitraži med Slovenijo in Hrvaško. Prav tako naj bi Hrvaška s prisluškovanjem nadzirala tuje novinarje. Spletni portal je prejšnji teden objavil, da je za prisluhe slovenski agentki in arbitru odgovorna hrvaška obveščevalna služba SOA.

Afera o prisluhih v arbitražnem postopku ter domnevni poskus vplivanja hrvaške vlade na POP TV bo tudi sicer danes v središču pozornosti slovenske politike. O prisluhih bo namreč razpravljala komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, po pričakovanjih pa bodo to temo odprli tudi na seji odbora DZ za zunanjo politiko v okviru poslanskih vprašanj.