PO DESETIH LETIH: Prvi zbor krajanov krajevne skupnosti Strunjan

Deli novico s tvojimi prijatelji

Včeraj je v Strunjanu, v hotelu Krka po dolgih desetih letih prvič potekal zbor krajanov krajevne skupnosti Strunjan. Zboru je predsedovala predsednica krajevne skupnosti Nada Panič, ki je v svojem uvodnem pozdravu izpostavila problematike s katerimi se srečujejo krajani. Najbolj izstopajoči sta bili želja po domu krajanov in izgradnja kanalizacijskega omrežja.

Poleg tega si krajani želijo tudi ureditve cestne infrastrukture, kolesarskih stez in parkirišč. Zbora krajanov se je v družbi vodje urada za gospodarstvo in turizem Ljuba Bertoka, ki je krajanom podal nekatere odgovore, udeležil tudi župan Đenio Zadković.

Krajani si tako vsekakor v prvi vrsti želijo doma krajanov, kamor bi umestili različne delavnice, aktivnosti, praznovanje rojstnih dni za najmlajše, predvsem pa si želijo prostor, kjer bi se družili in spoznavali med sabo, je bila jasna Nada Panič: »Dom sicer že obstaja in vendar je v takem stanju, da ga krajani žal ne moremo uporabljati, razmisliti bi bilo potrebno ali ga je smiselno obnoviti ali je bolje, da najdemo popolnoma novo lokacijo in zgradimo novega,« je bila jasna. Njenemu razmišljanju se je pridružil tudi krajan Milko Škof, ki je poudaril, da se krajani že zelo dolgo borijo za ta skupni prostor.

 width=
Predsednica KS Strunjan Nada Panič (na sredini) je predstavila problematike s katerimi se srečujejo krajani Strunjana.

Ob tem je Ljubo Bertok krajanom razložil, da občina sicer lahko finančno pomaga, vendar je najprej potrebno ugotoviti ali je to prioritetna investicija in jo nato umestiti v proračun. Ob tem je tudi direktor Javnega zavoda Krajinski park Strunjan Robert Smrekar sokrajane pozval k temu, da bi ustvarili skupino, ki bo naredila načrt in predelala vse možnosti za nastanek novega doma in jih ob enem spomnil, da bi bilo smotrno, da skupina napravi celosten načrt, ki ne bo zajemal samo izgradnje oz. obnove doma, ampak tudi ureditev ostalih perečih problematik, ki jih je uvodoma predstavila Nada Panič.

Poleg naštetega, je Smrekar prav v okviru Krajinskega parka Strunjan izpostavil težavo parkiranja, saj turisti svoje avtomobile puščajo resnično povsod. Težava pa je tudi v vseh, ki kampirajo na nedovoljenem in zaščitenem območju: »Zaposleni v Javnem zavodu Krajinski park Strunjan, sicer imamo določena prekrškovna pooblastila, vendar je rešitev s parkiranjem nujno potrebna, morda tudi ureditev prostora za tiste, ki kampirajo.« Krajani so se mu pridružili in izpostavili težavo turističnih avtobusov, ki ure in ure stojijo na vseh mogočih mestih. Podali so celo pobudo, da bi turističnim agencijam posredovali publikacijo, kje naj njihovi vozniki v času, ko čakajo na turiste avtobus pustijo. Ideja se je zdela smiselna tudi vodji urada za gospodarstvo in turizem Ljubu Bertoku, ki je med drugim krajanom zaupal, da se na občini pogovarjajo in izvajajo dejavnosti tudi na tem področju, bolj konkretnih pojasnil pa žal ni podal, niti novinarjem.

Tudi v primeru kanalizacijske infrastrukture je bil s pojasnili bolj skop. Krajani so izpostavili dejstvo, da je kanalizacijsko omrežje nujno potrebno. »Območje Marzane – Dobrava, je že bilo predvideno za izgradnjo in vendar se je vse ustavilo pri dokumentaciji, skrajni čas, je, da pridemo tudi mi na vrsto, poleg tega nas zanima tudi, kaj se dogaja s postavitvijo čistilnih naprav o katerih je že bilo govora,« je bil jasen krajan Nino Koren. Kot je Bertok razložil, vsaj v primeru čistilnih naprav potekajo pogovori s podjetjem Okolje Piran, sicer pa omenjeni odsek letos ni predviden v proračunu, saj naj bi letos namenili več finančnih sredstev za ureditev cestne infrastrukture. Kljub temu, pa naj bi se na občini zavedali te problematike, in so se zato prijavili na enega od razpisov, ki jih razpisuje ministrstvo, je bil skop Ljubo Bertok.

 width=
Vodja urada za gospodarstvo in turizem Ljubo Bertok (skrajno desno) je bil v svojih pojasnilih občanom zelo skop.

Krajani so med drugim izpostavili tudi željo po ureditvi kolesarskih stez in pešpoti, največja spotika razprave pa je bila cesta na križ, ki je ozka, nepregledna in predvsem neugodna za otroke, ki se tam dnevno sprehodijo do šole.  Krajan Viljan Tončič je ob tem izpostavil, da bi bilo zelo pametno, če bi občina razmislila o tem, da bi napravila pločnike, cesto vsaj malo razširila in pripravila prostorski načrt za dodatno cestno povezavo in nato morda celo uvedla enosmerni promet, če bi se bili seveda pripravljeni podati v ta projekt. Vodja urada za gospodarstvo in turizem je ob tem povedal samo to, da bodo letos pridobili vso potrebno dokumentacijo za ureditev te ceste, ki za enkrat predvideva uvedbo razširitve na mestih, kjer se bi se avtomobili lahko izognili eden drugemu in jo šele naslednje leto nato umestili v proračun, o pobudi Viljana Tončiča pa je povedal le, da bi bil to velik projekt in finančni zalogaj za občino, kljub temu so se krajani strinjali, da je Tončičev predlog smiseln in vreden premisleka.

Izpostavili so še željo po postavitvi hitrostnih ovir med hišama Strunjan 123 in Strunjan 124, saj je promet tam skozi, nevaren. Kot je izpostavila predsednica krajevne skupnosti, je cesta preveč mamljiva za dirkanje.

Ob koncu zbora so krajani podali še pobudo za ureditev makadamskih cest, vsaj na ključnih odsekih in za izgradnjo mini športnega centra, v katerega bi bili povezani tudi hoteli, ki bi ga prav tako kot krajani lahko koristili za svoje goste. Predsednica krajevne skupnosti Nada Panič pa je med drugim krajanom obljubila, da bodo po novem imeli zbore krajanov vsaj enkrat na leto in izpostavila, da so problematike o katerih so se včeraj pogovarjali že prejšnjo sredo predstavili tudi občinskim uradnikom.

“Z današnjim zborom sem zadovoljna, saj je bil ne glede na vse s strani občanov zelo konstruktiven in vesela sem, da so krajani videli, da ima nov svet krajevne skupnosti ambicije premakniti stvari. Naše vodilo je vsekakor, da brez sodelovanja vseh akterjev znotraj kraja Strunjan, ne bo šlo. Prejšnji teden smo skupaj s predstavniki Krajinskega parka Strunjan obiskali župana in predstavili naše problematike. Seveda ne gradimo gradov v oblakih in se zavedamo, da so določeni postopki dolgotrajni in mi smo še popolnoma novi v tem, pa vendar se trudimo in se bomo za našo krajevno skupnost še naprej trudili, da znova zaživi. Zelo pomembno je, da z nami soustvarjajo in svoje mnenje povedo naši krajani, tudi zato se zavezujem, da bo zborov od zdaj naprej več kot jih je bilo do zdaj, je za OBALAplus povedala Nada Panič.

In vendar zgodba tu še ni zaključena, na spletu lahko zasledimo, da so nekateri posamezniki pod vabilo na zbor krajanov zapisali (celoten zapis objavljamo točno tako, kot je bil objavljen na spletu):

»Krajani Strunjana si želimo: – Gradnja kanalizacije na območju Marzane – Dobrava

– Končanje kanalizacije na območju Ronek ter ureditev kanalizacije tam kjer še ni.

– Zagotovitev poplavne varnosti centra Strunjana.

– Ureditev dodatnega rezervnega parkirališča za čas turistične sezone in uvest shuttle prevoze.

– Ureditev – preplastitev ceste osnovna šola Strunjan – gostilna Sosič – glavna cesta

– Ozaveščanje – spodbujanje krajanov k ureditvi okolice, da bo Strunjan res kot Krajinski park oz Eko turistični kraj.

– Na špici turistične sezone vzpostavit redarsko ter komunalno službo, da bo skrbela za turiste – parking.

– Ureditev prostorov Krajevne skupnosti Strunjan, da se imamo krajani kje družit. (Krajane Strunjana prosim, če sem kaj pozabil, da dopolnite seznam.) ….. Prosim za komentarje, razpravo, predloge,….«