11. maja bo v Izoli potekal že drugi dan zdravja

Deli novico s tvojimi prijatelji

Center za krepitev zdravja v Zdravstvenem domu Izola in Krajevna skupnost Jagodje – Dobrava sta v ponedeljek, 8. aprila 2019, v okviru Dneva zdravja organizirala brezplačne meritve holesterola, sladkorja v krvi in krvnega tlaka, nudila strokovno svetovanje ter opravljala teste aerobne zmogljivosti ter teste funkcijske manjzmožnosti. Meritev in posvetovanja se je udeležilo več kot 80 ljudi. Že 11. maja pa se obeta naslednji dan zdravja, ki bo potekal v Izoli na Lonki.

Center za krepitev zdravja v Zdravstvenem domu Izola je z uradno zaživel 17. maja leta 2018. Z različnimi aktivnostmi skrbi za izboljšanje zdravja in kakovosti življenja prebivalcev občine Izola. Namenjen je vsem starostnim skupinam, vse aktivnosti pa so brezplačne. Namen izolskega Centra za krepitev zdravja je krepitev obstoječe in izvajanje nadgrajene preventivne dejavnosti pri otrocih, mladostnikih in odraslih ter zmanjševanje neenakosti v zdravju. Tim Centra za krepitev zdravja sestavljajo strokovnjaki različnih zdravstvenih področij; dipl. medicinska sestra, dietetik, fizioterapevt, kineziolog in psiholog, ki slehernemu udeležencu pomagajo sprejeti dobre odločitve in prenesti praktična znanja v vsakdana.

Zdravje za vse

Generalna skupščina Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je bila ustanovljena leta 1948, je 7. april določila za svetovni dan zdravja. Vsako leto se v želji po večjem osveščanju javnosti na ta dan izpostavi določeno temo s področja zdravja, letos je to pravica do zdravstvene pomoči za vse ljudi na svetu. Letošnji dan, poimenovan »Zdravje za vse«, se je osredotočal na univerzalnost in dostopnost zdravstvenega varstva, izboljšanje zdravja za vse in zmanjšanje neenakosti v zdravju.

Zavedati se moramo, da je zdravje naše največje bogastvo. Dandanes ima le redkokdo dovolj časa, da bi si vsakodnevno pripravljal zdrave obroke. Sodoben način življenja posameznike sili v neprestano sedenje za delovno mizo, problematična pa sta tudi stres, ki ga ljudje doživljajo tako na delovnem mestu kot tudi drugod, ter neuravnotežena prehrana, ki je stalnica skorajda vsakega izmed nas. Vse to vodi ne le v nižjo produktivnost in manjšo uspešnost posameznika, temveč tudi v številne bolezni, kot so na primer srčno-žilna obolenja, očesne bolezni, prebavne motnje, neravnovesje sladkorja v krvi in podobno. Zato sta uravnotežna prehrana in rekreativno telesna aktivnost izredno pomembna v našem življenju. Gibanje je vir zdravja in zdravje je vir gibanja, so sporočili s Centra za krepitev zdravja.

“V prostorih KS vsak četrti četrtek v mesecu od 10.00 do 12.00 ure poteka posvetovalnica za krepitev zdravja, ki jo vodi patronažna medicinska sestra. V okviru posvetovalnice se izvajajo brezplačne meritve krvnega tlaka in krvnega sladkorja ter individualna svetovanja, povezana z zdravstvenimi težavami, zato vabljeni, da nas obiščete«,  je dejala Vida Orbanič, višja med. sestra in članica organizacijskega odbora KS Jagodje – Dobrava.

Nadgradnja preventivnih programov

Zdravstveni dom Izola tudi uspešno izvaja projekt Ministrstva za zdravje »Nadgradnja in razvoj preventivnih programov ter njihovo izvajanje v primarnem zdravstvenem varstvu in lokalnih skupnostih«, s ciljem doseganja boljšega zdravja, višje kakovosti življenja ter zmanjševanja neenakosti v zdravju v lokalni skupnosti. Ena izmed načrtovanih aktivnosti v zvezi z nadgradnjo preventivnih programov je tudi mesečno izvajanje posvetovalnic za krepitev zdravja v lokalni skupnosti s strani diplomiranih medicinskih sester v patronažnem varstvu. Tako so v mesecu oktobru patronažne medicinske sestre pričele z izvajanjem posvetovalnic na petih lokacijah občine Izola. V posvetovalnicah se izvajajo meritve, individualna svetovanja, usmerjanje v delavnice ter krajša predavanja. Tako bo 11 maja ponovno potekal dan zdravja, in sicer v Izoli, natančneje na Lonki, med 9. in 12. uro.