Gospodarska zbornica in vsi njeni projekti

Deli novico s tvojimi prijatelji

Obiskali smo Primorsko gospodarsko zbornico, kjer nas je sprejel direktor Robert Rakar, ki nam je predstavil poslovanje zbornice in nekatere projekte, ki so se rodili prav v pisarni, za njegovo mizo.

Tako je med drugim izpostavil evropski projekt, ki se že izvaja na področju kmetijstva, in sicer projekt pametnega vinogradništva.

»Na področju kmetijstva je uporaba računalniške tehnologije za obdelavo številnih podatkov že vrsto let prisotna. Eden od primerov uporabe IKT v kmetijstvu je analiza agrometeoroloških podatkov z namenom napovedovanja okužb z glivičnimi boleznimi  in pojavom drugih škodljivcev. Vsi ti podatki in napovedi pa pripomorejo k izvajanju tehnoloških ukrepov v skladu s potrebami določene kulture, s čimer se zmanjša vnos hranil, število škropljenj, zmanjša se poraba vode in potrebno je tudi manjše število delovnih ur,« je za OBALAplus povedal Robert Rakar, ki je še izpostavil, da projekt zajema vzpostavitev agrometeorološke mreže na čezmejnem območju Italija – Slovenija. Tako sta na enajstih lokacijah postavljeni po dve merilni napravi, ki že dve leti merita šest parametrov. »V primeru, da se bo projekt dobro obnesel pri naših vinogradnikih, si želimo to prenesti tudi na oljkarje in zelenjadarje,« je bil jasen Rakar.

Poleg projekta Pametno vinogradništvo, ki deluje pod okriljem INTERREG organizacije, pa je zelo pomemben tudi evropski projekt povezovanja ribičev in proizvajalcev oziroma trgovcev, ki ribe in ribje izdelke prodajajo.

»Naš cilj v tem projektu je, da pride do izmenjave primerov dobrih praks, tako med slovenskimi kot tudi hrvaškimi ribiči, predvsem pa do sodelovanja s strokovnjaki iz vse Slovenije, na področju marketinga, da ribiško dejavnost spravimo na tržišče v večji meri kot je v tem trenutku in seveda večje zanimanje za ribištvo v našem prostoru« je izpostavil direktor Primorske gospodarske zbornice.

Tretji evropski projekt, ki se izvaja pod okriljem Primorske gospodarske zbornice pa je čezmejno zaposlovanje.

»Največji izziv slovenskega gospodarstva je kadrovska vrzel. Velikokrat se namreč zgodi, da delodajalec ne najde ljudi, ki bi bili pripravljeni prit nekam v službo in delati, zato je zelo pomembno tudi čezmejno zaposlovanje in ob tem povezovanje s tujimi podjetji, ki potrebujejo delavce oziroma delavci iz tujih držav lahko pridejo delati k nam,« je povedal Robert Rakar in ob tem poudaril, da je nujno potrebno meddržavno sodelovanje, predvsem pa širjenje možnosti za podjetja, ki jih je na območju, ki ga zajema Primorska gospodarska zbornica res veliko. Poleg tega spodbujajo tudi rast novih start up podjetji, in sicer v okviru Univerzitetnega razvojnega centra in inkubatorja Primorske, kjer je uspeh podjetji, po besedah Rakarja, kar 85 odstotni.Natečaj za najboljšo podjetniško idejo “Podjetna Primorska 2019” je že 13. leto zapovrstjo odprl svoja vrata 27. marca, vsem podjetnim posameznikom in skupinam, ki želijo uresničiti svoje podjetniške ideje in se podati v podjetniške vode. Na natečaj se lahko prijavite vse do 15. maja.