Notranji mir pomeni zdravje

Deli novico s tvojimi prijatelji

Če najdemo svoj notranji mir, najdemo zdravje. Zdravje ne pomeni le odsotnost bolezni, temveč globalno dobro počutje – tako usklajenost človeka z družbo in okoljem, kot tudi ubranost telesa, uma, duše in duha. In še več kot to – usklajenost z vsem, kar je.

Dobili smo čudovit kraj za življenje in razvoj, ki ga jemljemo za samoumevnega in ga vsi ne spoštujemo dovolj. S tem ko uničujemo okolje in živali, uničujemo namreč tudi sebe. Človek je pozabil, da je del vesolja, ki se odraža v vsaki naši celici, atomu, organu.  S tem, ko se večinoma ukvarja le še s sabo, s svojimi problemi in potrebami (ki jih tudi sam ustvarja), je človek zašel s poti.

Izgubili smo stik, povezavo. Dejstvo pa je, da smo vsi povezani v neločljivo, edinstveno in smiselno celoto in to kar se zgodi na enem delu te celote, se odraža tudi na vseh ostalih. To velja tako v makrokozmosu, kot tudi v nas samih, v naših telesih in v naši psihi.

Ko se izoliramo, odtujimo od narave in predvsem od svoje prave narave, se to prej ali slej pokaže na našem počutju kot utrujenost, depresija, bolezen, bolečina, izguba smisla … To so vedele vse starodavne medicine, psihonevroimunologija, ki se ukvarja z vzročno posledično povezavo med telesom in umom, pa je to tudi dokazala. Človek pač potrebuje dokaze, mora analizirati, predalčkati, etiketirati … In prav to predalčkanje in potreba po racionalni razlagi vsega kar je, nas oddaljuje od lepote bivanja, od zavedanja celote in naše umeščenosti vanjo. Mnogi “ne verjamejo” v moč življenjske energije na kateri temeljijo tradicionalni medicinski sistemi, v moč narave, samoozdravitve ali v nove pristope, ki temeljijo na fascinantnih odkritjih kvantne fizike. Kaj je treba tukaj “verjeti”? Iščemo dokaze? Najdemo jih v svojem “trebuhu”! V svojih občutkih. Vsakdo izmed nas ima sposobnost, da v sebi, v svojem telesu, občuti, kaj mu ustreza in kaj ne. Katera situacija, oseba, odnos ali karkoli nam ustreza, nas podpira in polni z energijo ter katera nas izčrpava in v nas povzroča nemir, nepotrpežljivost, celo žalost in trpljenje. Samo prisluhnimo svoji notranji modrosti in ravnajmo v skladu z njo.

Ko nas pestijo problemi, vse ostalo ne obstaja več. Ne moremo misliti na nič drugega kot le še na to. Takrat imamo občutek izoliranosti, nemoči in težko je izstopiti iz kletke, ki jo ustvari naš um, ki je vladar situacije. Nadvlada uma nam dejansko lahko nakoplje kup težav (ego!). Kako v takšnih situacijah do svojega notranjega miru?

Tako, da v svoj prid uporabimo prav naš um, saj je to najmočnejše orodje, ki nam ga je stvarstvo podarilo za preživetje in evolucijo. Um je tisto, kar nas loči od ostalih živih bitij in z močjo volje ga lahko uporabimo tako, da nas popelje do višjih nivojev zavedanja in nas pod pravim notranjim vodstvom privede do našega pravega bistva in osvobodi. V vsaki situaciji imamo vedno izbiro: bomo sodili druge in jih krivili za svoje težave ali bomo prevzeli odgovornost in se zavedali, da ima vsak svojo resnico? Bomo užaljeni, ker nam ne vračajo uslug, ali jih bomo podarili brez pričakovanj? Bomo znali sprejeti probleme kot del življenja in se iz njih učili, ali se jim bomo upirali in se pritoževali? Gremo pred TV, ali preberemo raje dobro knjigo? Si bomo vzeli pol ure za sprehod v naravi?

Če bomo modro izbirali, se bodo naše telo, počutje in okolica zagotovo pozitivno odzvali in nagrajeni bomo z dobrim počutjem.

 

Romina Salvi, naturopatinja

Natropatski center Aureus

Hotel Laguna Strunjan

www.naturopatija.si

naturopatski.center@gmail.com

Gsm: 040 371 190

Stališča avtorjev podpisanih prispevkov ne izražajo nujno stališč uredništva. Za točnost podatkov v podpisanih vsebinah so odgovorni avtorji oz. naročniki objav. Za nepodpisane vsebine je avtor uredništvo.