Skupina Istrabenz ostala brez ključnega premoženja, sledi stečaj?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Skupina Istrabenz, katere najpomembnejši del je bilo turistično podjetje Istrabenz Turizem, je lani pridelala 1,97 milijona evrov čiste izgube. Izguba na ravni skupine pa je posledica negativnega poslovanja matične družbe Istrabenz, ki je lani ustvarila 3,72 milijona evrov čiste izgube.

Prihodki od prodaje skupine so sicer narasli za tri odstotke na 30,63 milijona evrov, prispevala pa jih je skoraj v celoti družba Istrabenz Turizem. Kljub zmanjšanju števila nočitev (2 odstotka) je družba dosegla za pet odstotkov višje cene storitev. Bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) turističnega podjetja, je narasel za osem odstotkov na malenkost več kot sedem milijonov evrov, čisti dobiček pa se je ustavil pri nekaj manj kot dveh milijonih evrov.

Istrabenz je v letu 2018 skladno s sporazumom z upniki o finančnem prestrukturiranju izvajal postopke prodaje Istrabenz Turizma. Interes za podjetje je bil neuradno velik, a vlada je februarja odločila, da ustavi prodajo delnic Istrabenz Turizma.

DUTB je tako skladno s sklepom vlade nase prenesla delnice ta ponedeljek, s čimer so bile pobotane terjatve do holdinga. Skupina Istrabenz je tako ostala brez ključnega premoženja, tako da bo po vsej verjetnosti šla v stečaj.