Obeta se zanimiva delavnica namenjena vsem potencialnim podjetnikom

Deli novico s tvojimi prijatelji

Primorska gospodarska zbornica v okviru točke SPOT svetovanje Obalno-kraške regije organizira brezplačno delavnico na temo “Finančne spodbude za MSP in potencialne podjetnike v letu 2019”, ki bo v sredo, 22. maja 2019 ob 10.00 uri v prostorih zbornice, Ferrarska 2, Koper.

Prijave sprejemajo na e-naslovu: spot.obalnokraske@gmail.com.

Program obsega:

  • Možnost financiranja investicij in obratnih sredstev za podjetnike v Obalno kraški regiji: Garancijska shema in Regijska garancijska shema predstavljata instrument finančne spodbude za podjetja v Obalno kraški regiji. Ukrep, ki ga izvaja RRC Koper, deluje na osnovi zelo enostavnega mehanizma; s svojim premoženjem nudi garancijo za posojilo, ki ga je podjetje zaprosilo pri sodelujočih bankah. Upravičenci so gospodarske družbe, samostojni podjetniki in zadruge ter socialna podjetja. Najvišji znesek kredita je lahko 500.000,00 EUR, najvišji znesek financiranja obratnih sredstev pa 200.000,00 EUR. Črpanje kredita je namensko, in sicer za stroške materialnih in nematerialnih investicij, stroške obratnih sredstev, stroške promocijskih aktivnosti, stroške zagona podjetja, stroške priprave/izdelave razvojne in investicijske dokumentacije, stroške plač novo zaposlenih v podjetju za največ 6 mesecev in stroške pridobivanja intelektualnih pravic. Doba vračanja kredita je največ do 8 let, podjetje pa lahko pridobi do 80% zavarovanje za odobreno posojilo.

 

  • Regijska štipendijska shema – do 80 % sofinanciranja štipendij: Regijska štipendijska shema (RŠS) je instrument za sofinanciranje kadrovskih štipendij delodajalcem za dijake in študente, ki jih v času izobraževanja vključujejo v delovni proces in po zaključku šolanja zaposlijo. Višino štipendije dodeli delodajalec skladno z Zakonom o štipendiranju (ZŠtip-1). Sofinanciranje prispevajo Republika Slovenija in Evropska unija iz sredstev Evropskega socialnega sklada skladno z ZŠtip-1 ter občine v regiji. Skupna višina sofinanciranja za delodajalce iz regije znaša med 60% oz. 80 % podeljene štipendije (za deficitarne poklice). Upravičeni delodajalci so mala in velika podjetja, s.p.-ji, družinska podjetja, javni in zasebni zavodi. Štipendisti s kadrovskimi štipendijami RŠS lahko istočasno zaprosijo še za naslednje štipendije: državna štipendija, Zoisova štipendija, štipendija za Slovence v zamejstvu in po svetu, štipendija Ad future.

 

  • Erasmus za mlade podjetnike: Ta program nudi novim podjetnikom priložnost, da se učijo od izkušenega podjetnika, ki vodi malo ali srednje veliko podjetje (MSP) v eni izmed sodelujočih držav, omogoča izmenjavo izkušenj med novimi in izkušenimi podjetniki, olajša dostop do novih trgov in iskanje možnih poslovnih partnerjev, izboljšuje povezovanje poslovnežev in MSP, omogoča izkušenim podjetnikom, da vzpostavijo nove trgovske stike in izvejo več o priložnostih v drugi državi EU. V programu lahko sodelujejo NOVI PODJETNIKI in IZKUŠENI PODJETNIKI. Novi podjetniki so podjetniki, ki resno načrtujejo ustanovitev lastnega podjetja ali pa so že ustanovili lastno podjetje v zadnjih treh letih. Izkušeni podjetniki pa morajo biti lastniki ali upravljavci malega ali srednje velikega podjetja v eni izmed sodelujočih držav. Izmenjava v tujini lahko traja od 1 do 6 mesecev. Podjetniki na izmenjavi v tujini, prejmejo finančno pomoč, namenjena kritju stroškov.

 

  • VAVČERJI – finančne spodbude malih vrednosti za MSP – Slovenski podjetniški sklad: Slovenski podjetniški sklad (SPS) je objavil javne pozive za vavčerje – nove finančne spodbude za podjetnike, katerih osnovni namen je, da imajo mikro, mala in srednje velika podjetja (MSP) bistveno enostavnejši dostop do sofinanciranja posameznih storitev, z namenom krepitve svojo konkurenčnosti in kompetence. Na javne pozive se MSP lahko prijavljajo skozi celotno leto, pridobijo jih lahko na zelo enostaven način, obravnava pa je zelo hitra. Trenutno so razpisani naslednji vavčerji: Vavčer za zaščito intelektualne lastnine, Vavčer za certifikate kakovosti, Vavčer za udeležbo na mednarodnih forumih, Vavčer za skupinske predstavitve slovenskega gospodarstva v tujini, Vavčer za udeležbo v gospodarskih delegacijah v tujino, Vavčer za tržne raziskave tujih trgov, Vavčer za pripravo digitalne strategije, Vavčer za dvig digitalnih kompetenc, Vavčer za digitalni marketing in Vavčer za kibernetsko varnost.