ALEŠ BRŽAN: “Istrski župani smo, tako kot istrski poslanci, enotni, da problema tranzita ne more rešiti hitra cesta med Jagodjem in Lucijo”

Deli novico s tvojimi prijatelji

Župani Občine Piran, Občine Izola, Mestne občine Koper in Občine Ankaran so se včeraj v Kopru sešli na prvi formalni koordinaciji županov občin slovenske Istre, ki bo odslej potekala enkrat mesečno v Kopru. Gre za delovna srečanja, na katerih rešujejo odprta vprašanja, iščejo in ponujajo možnosti sodelovanja, si izmenjujejo konkretne izkušnje in sprejemajo skupna stališča ter sklepe, so sporočili s koprske občine.

Đenio Zadkovićmag. Danilo Markočič, Aleš Bržan in Gregor Strmčnik so s sklenitvijo Dogovora o medsebojnem sodelovanju in partnerstvu županov občin slovenske Istre obudili nekoč nepogrešljivo in zelo učinkovito medobčinsko koordinacijo ter se dogovorili, da bodo koordinacije mesečno potekale v Kopru, in sicer praviloma vsak prvi torek v mesecu. »V slovenski Istri živimo skupaj in prav je, da tudi delamo skupaj,« je ob tem povedal koprski župan Aleš Bržan.

Tako so danes, na primer, naredili nekaj, kar bi istrske občine morale storiti že vsaj pred desetletjem, in sicer sprejeli skupno stališče do predloga rešitve za tranzitni promet v slovenski Istri. »Istrski župani smo, tako kot istrski poslanci, enotni, da problema tranzita ne more rešiti hitra cesta med Jagodjem in Lucijo, ki bi pomenila pravo devastacijo prostora. Kot bistveno bolj primerno in zelo nujno rešitev smo ocenili hitro cesto med Koprom in Dragonjo, ki bi tranzitni promet odpeljala mimo gosto naseljenih mestnih središč, seveda pa bo morala država pri umeščanju te trase v prostor upoštevati upravičene pripombe in predloge lokalnih skupnosti,« je pojasnil Bržan. Sprejeli so tudi sklep o imenovanju strokovne skupine, ki bo oblikovala predloge konkretnih rešitev na posameznih odsekih trase, te pa bodo nato župani predstavili pristojnemu ministrstvu in državi. Vodil jo bo prof. Janez Koželj, predloge naj bi oblikovali v roku meseca dni oz. dveh.

Župani so govorili tudi o pobudi za ustanovitev skupne medobčinske uprave, v okviru katere bi lahko poenotili delovanje posameznih občinskih služb. Dogovorili so se, da bodo strokovne službe najprej proučile možnosti združevanja, upoštevajoč zakonodajo in aktualne potrebe občinskih uprav, nato pa bodo za posamezna področja oblikovali projektne skupine.

Pogovarjali so se tudi o možnosti razširitve določenih projektovi na vse štiri občine, ob tem pa poudarili projekt vzpostavitve sistema izposoje električnih koles, ki ga namerava koprska občina začeti še v tem letu.

Obravnavali so tudi pobudo za ustanovitev Slovenskega sveta za Jadransko morje in predlog odloka o podeljevanju priznanja z nagrado Alojza Kocjančiča, ki bi jo občine podeljevale vsaki dve leti, prvič že letos. Ob tem so izpostavili, da je želja vseh županov, da bi bila politika povsem izločena iz postopka izbire in podeljevanja nagrade ter da bi se o tem izrekala strokovna skupina, ki bi na koncu tudi izbrala primernega kandidata za podelitev nagrade.

 

Foto: MOK