Najlepša doživetja v »pristanišču rož«

Deli novico s tvojimi prijatelji

Konec meseca se obeta pestro dogajanje, ki vas bo zagotovo premamilo, da obiščete slovensko obalo in si privoščite obilico kulinaričnih poslastic tik ob morju. Odkrijte seznam najlepših doživetij v Portorožu & Piranu, za katera verjetno še niste slišali.

Doživite Portorož v prefinjenih odtenkih vrtnic in rosèjev

Ste vedeli, da v Portorožu raste več kot 2.000 vrtnic? Samo v rožnem vrtu, tik ob morju, raste kar 123 različnih vrst in nekatere izmed njih se ponašajo s častitljivo starostjo, saj so bile vzgojene že med letoma 1887 in 1925. Maja postane rožni vrt pravi mali raj dehtečih cvetic, ki zažarijo v pisanih odtenkih ter simbolizirajo ljubezen in lepoto. Posebno mesto med njimi ima vrtnica z imenom Portorož, kateri je posvečen Festival vrtnic in roséjev, PortoRose– Rose & Rosé Festival. 24. in 25. maja se bo rožni vrt spremenil v eleganten vrtnični »lounge«, kjer boste lahko ob spremljavi glasbe okušali vrhunska vina in penine rosè. Roséji slovijo kot nežna in lahkotna vina, a nemalokrat presenetijo tudi s kompleksnejšimi notami, primerna so kot osvežujoč poletni aperitiv ali kot dodatek ob večerji. Poleg vin bo na prireditvi tudi priložnost za okušanje umetnostno dovršenih grižljajev s pridihom vrtnic. Na festivalu pa bodo ponovno obogatili portoroško »gredico slavnih«, majhno različico hollywoodskega pločnika slavnih. Letos bo vrtnico Portorož tja posadila priljubljena igralka Tanja Ribič. Obarvajte življenje v rožnato ter doživite Portorož v sozvočju opojnih barv in okusov.

 width=
Foto: Alenka Slavinec

Romantični obisk Pirana s pridihom preteklosti

Zadnjo soboto v mesecu, 25. maja, bo čudovita priložnost, da doživite Piran, kot je nekoč bil. Potekala bo že 41. tradicionalna regata starih bark, spremljalo pa jo bo tudi srečanje lastnikov starodobnih avtomobilov. Zbor starih bark in avtomobilov bo zjutraj ob glavnem piranskem pomolu, po končani regati pa se bodo tam ponovno srečali vsi sodelujoči in druženje bo v veselem vzdušju potekalo vse do večera. Mimogrede lahko obiščete tudi sejem starin, domače obrti in darov narave, ki bo tisti dan potekal na Tartinijevem trgu. Doživetje Pirana, kot je nekoč bil, lahko zaokrožite še z obiskom multimedijskega muzeja Mediadom Pyrhani, v katerem boste na slikovit in igriv način spoznali skrite podzemne hodnike, zgodbo o sramotilnem stebru, najimenitnejše piranske osebnosti in druge zanimive mestne skrivnosti. Stoletja, v katerih so nastajale soline in se je razvijalo strnjeno ribiško mesto, obdano z mogočnim obzidjem, so predstavljena v animiranih filmih in atraktivnem filmu v 3D formatu.

 width=
Foto: Jaka Ivančič

Vintage gurmanska avantura med oljčnimi drevesi

Ste pripravljeni na gurmansko avanturo po najlepših razglednih točkah slovenske obale in istrskega podeželja? Pripravite se na zabavno popotovanje po sledeh starih avtohtonih sort oljk s pisanimi starodobniki znamk Fiat in Zastava. Končna destinacija? Oljarna Lisjak! Tam vas bodo sredi oljčnih nasadov pričakali člani družine Lisjak, vaši oljčni turistični vodniki tega vintage kulinaričnega doživetja. Popeljali vas bodo skozi zgodbo njihove oljarne in oljk, ki uspevajo ob robu strunjanskega klifa, ter vas pogostili z domačim oljčnim oljem in vini lokalnih vinarjev.

Podajte se na potep po Strunjanu in spoznajte istrske artičoke

Artičoke zagotovo vsi poznate, vendar, ali ste vedeli, da pri nas raste tudi avtohtona istrska artičoka? V Strunjanu jih poznajo še iz časov pred Beneško republiko. Je vijoličasto-zelene barve in raste na sončnih legah, ki jih na tem koščku raja res ne manjka. Od običajne artičoke je nekoliko manjša, predvsem pa bolj okusna, zaradi česar je pri gurmanih izjemno cenjena. 25. in 26. maja bo na Prazniku artičok v Strunjanu odlična priložnost, da odkrijete, kaj vse se da pripraviti iz te slastne in zdravilne rastline. Pripravili bodo tržnico artičok in drugih strunjanskih kulinaričnih dobrot, otroške ustvarjalne delavnice, pa tudi predavanja o artičokah in vodene oglede nasadov. Mimogrede se lahko sprehodite še po tamkajšnjih solinah ali pa se povzpnete do strunjanskega križa, kjer vas bo očaral dih jemajoč razgled na Mesečev zaliv.

 width=
Ribogojnica Fonda. Foto: Jaka Jeraša

Odkrijte zgodbo Piranskih brancinov

V mirnem zalivčku, tik ob solinah in nedaleč od Portoroža, so doma brancini Fonda. Poleg svojega odličnega okusa slovijo tudi po tem, da so prve ribe na svetu, ki se na jedilnih listih pojavljajo s svojim imenom. Na nepozabnem dnevu v Ribogojnici Fonda lahko vsi ljubitelji morja in morske hrane odkrijete številne morske skrivnosti ter zakaj je Piranski brancin Fonda tako poseben in izjemnega okusa. Odpluli boste na morje do zanimivega domovanja brancinov. Spoznali boste, kako krmijo ribe, koliko časa raste brancin, kako živijo klapavice in kako prepoznati res svežo ribo. Obisk se bo zaključil z vrhunsko pokušino dobrot Fonda ob kozarcu odlične malvazije. Izlet je tudi odlična priložnost, da si našo obalo ogledate še z morske strani.

 width=
Foto: Jaka Jeraša

Na kulinarično razvajanje s kolesom

Ob dobri hrani se včasih prileže tudi malo razmigati, zato so v Portorožu za vas pripravili kulinarični izlet z e-kolesi in pethodnim menijem. V spremstvu vodnika se boste podali po trgih in ozkih ulicah istrskih mestec in vasic, po poti stare železniške proge Parenzana, med oljkami in vinogradi s čudovitimi panoramskimi pogledi. Postanek boste naredili med kamnitimi skulpturami Forma vive, v Sečoveljskih solinah ter v Krajinskem parku Strunjan z edinstveno morsko laguno. Med kolesarjenjem boste v izbranih gostilnah okušali istrske dobrote, od pršuta in tartufov s spremljavo domačega refoška, do okusnih morskih jedi, ob katerih se prileže kozarec malvazije. Druženje se bo zaključilo s sladkim presenečenjem s pogledom na morje. Kolesarjenje še nikoli ni bilo tako okusno, predvsem pa ne tako enostavno, saj vam bodo pri poganjanju v pomoč električna kolesa.

Spektakel jeklenih konjičkov pred kuliso beneškega mesteca

Po vseh naravnih in kulturnih lepotah si boste lahko oči spočili še na prestižnih jeklenih lepotcih, ki se bodo že drugič zbrali v Piranu. V nedeljo, 26. maja, bodo Tartinijev trg in piransko Punto zavzeli ekskluzivni športni in prestižni avtomobili, ki se bodo tja pripeljali v okviru dogodka Cars & Coffee. Avtomobilska srečanja Cars&Coffee so prepoznana po vsej Evropi in v svetu. So pravi spektakli, ki privabijo kopico vrhunskih avtomobilov, ti pa z vrednostmi vsaj nekaj sto tisoč evrov privabljajo poglede množic. Piran bo jeklenim konjičkom ponudil še slikovito kuliso in tako zaokrožil to edinstveno doživetje. (konec)