V četrtek volitve novega rektorja Univerze na Primorskem: Dragana Marušiča bo nasledila Klavdija Kutnar

Deli novico s tvojimi prijatelji

V četrtek bodo potekale redne volitve rektorja Univerze na Primorskem za naslednje štiriletno obdobje. Univerza bo tako v prvem krogu dobila novo rektorico, saj je edina kandidatka dekanja koprske fakultete za matematiko Klavdija Kutnar, ki bo nasledila Dragana Marušiča in postala četrta rektorica univerze.

Do izteka roka, 26. aprila, je Kutnarjeva edina poslala kandidaturo za naslednika Dragana Marušiča, ki po dveh zaporednih mandatih skladno s statutom univerze ne more več kandidirati za rektorski položaj. Kutnarjevo so za rektorico predlagale tri članice univerze, in sicer Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (FAMNIT), Pedagoška fakulteta in Inštitut Andrej Marušič, njeno kandidaturo pa so podprli tudi senati Fakultete za humanistične študije, Fakultete za turistične študije in Fakultete za vede o zdravju.

Predčasne volitve bodo v ponedeljek, 20. maja, redne pa v četrtek. Rezultati bodo nato objavljeni v petek, 24. maja. Kutnarjeva bo nato štiriletni mandat nastopila 23. novembra.

Kutnarjeva bo postala četrta rektorica v zgodovini primorske univerze in druga ženska na tem položaju. Od ustanovitve leta 2003 do leta 2007 je univerzo namreč vodila Lucija Čok, nasledil jo je Rado Bohinc, zadnja dva mandata pa je rektorski položaj zasedal Dragan Marušič.

Ne glede na strokovno podkovanost čakajo Kutnarjevo številni izzivi, od prostorskih – infrastrukturnih vprašanj, kot je dokončanje projekta kampus Livade, do dialoga s splošno javnostjo, ki je bil načet zaradi sodnih postopkov, ki so zaznamovali trenutno vodstvo univerze.