Mestna občina Koper gostila peti posvet o izvajanju dvojezičnosti

Deli novico s tvojimi prijatelji

Mestna občina Koper je v Pretorski palači gostila peti posvet o izvajanju dvojezičnosti v devetih občinah, kjer bivata italijanska in madžarska narodna skupnost, ki ga vsako leto pripravlja Ministrstvo za javno upravo. 

Posvet je ena od aktivnosti ministrstva za odpravo razkoraka med s predpisi določenimi obveznostmi občinskih organov in dejanskim izvajanjem dvojezičnosti v praksi. Ustava Republike Slovenije občinske organe zavezuje k ravnanjem pozitivne diskriminacije predstavnikov italijanske in madžarske narodne skupnosti. Zato je vztrajanje pri dosledni uporabi dvojezičnosti v vsakodnevni praksi ključna za uresničevanje posebnih pravic obeh skupnosti. Sobivanje jezikov na istem območju je bogastvo in prednost tako za večinski narod kot za predstavnike obeh narodnih skupnosti.

Na tokratnem posvetu so udeležencem predstavili izvajanje državnih predpisov, Evropske listine o regionalnih in manjšinskih jezikih v Republiki Sloveniji ter izkušnje z lanskoletnih volitev svetov občinskih samoupravnih narodnih skupnosti. Spregovorili so tudi o dobrih praksah dvojezičnega poslovanja upravnih enot in o uporabi obeh uradnih jezikov v občinah.