V Olmu odprli 101. prijazno točko demenci

Deli novico s tvojimi prijatelji

Spominčica, Alzheimer Slovenija in Dom Ptuj, enota Koper, so včeraj v okviru projekta »Za demenci prijazno skupnost« otvorili novo demenci prijazno točko, ki se nahaja v Domu upokojencev Ptuj, enota Koper.

Uradnem lepljenju nalepke, ki sta jo Štefanja L. Zlobec, predsednica Spominčice in direktorica Doma Ptuj, Jožica Šemnički, slavnostno namestili na vhodna vrata enote Koper, ter tako uradno otvorili novo Demenci prijazno točko na obali, se je pridružila tudi koprska podžupanja Olga Franca.

 width=

Demenci prijazna točka (DPT), je točka, ki je namenjena osebam z demenco, svojcem in vsem zaposlenim (policisti, trgovci, bančni in poštni uslužbenci, farmacevti, gasilci…) kot tudi vsem drugim v lokalni skupnosti, saj je pomembno, da tudi sosedje prepoznajo osebe z demenco in jim pomagajo. Na DPT se lahko obrnejo po informacije, predvsem pa se seznanijo z načini in postopki usmerjanja oseb z demenco, ki se izgubijo in ne najdejo poti domov.

Zaposleni na točki imajo potrebno znanje in informacije o demenci. Vedo, kakšni so prvi znaki in kako jih prepoznati, kako komunicirati z osebami z demenco, kako jim pomagati v primeru, ko se izgubijo in ne vedo, kje so, kdo so in kako najti pot domov. Na DPT osebe z demenco in svojci dobijo informacije glede uporabe različnih storitev v skupnosti (uporaba javnega prevoza, dostop do trgovin, pošte, lekarne, bank, policije, upravne enote…). Svojci lahko tudi poiščejo informacije o tem, kako preživeti dan z bolnikom in kaj vse lahko osebe z demenco še počnejo.

 width=
Direktorica Doma Ptuj, Jožica Šemnički.

“Za nas je pomembno, da ljudje, ki se srečujejo z demenco pridobivajo znanje o tej bolezni, s tem, ko smo danes prilepili nalepko na vrata doma upokojencev pa ljudem sporočamo, da smo jim vsekakor pripravljeni predati naše znanje in izkušnje, predvsem pa, da bomo z veseljem svetovali prav vsakemu, ki se sooča z demenco,” je za OBALAplus povedala Jožica Šemnički.

Dom Ptuj v okviru vseh točk, ki so jih odprli, razpolaga s kapaciteto 700 mest, v Kopru pa je v domu upokojencev našlo svoj prostor 12 starejših občanov, ki se borijo z demenco v najzahtevnejši fazi. Zaposleni predvsem skrbijo, da se uporabniki počutijo varno, dobrodošlo, predvsem pa tudi sorodnike spodbujajo k temu, da ostajajo velik del življenja ljudi z demenco.

 width=
Kulturni program so ob odprtju točke popestrile mažoretke iz Kulturnega društva mažorete Koper.

Poleg prijazne točke demenci v Olmu, so prijazne točke v tem mesecu odprli še v Domu upokojencev Polzela, v Ljubljani v Moste- Polje, v Domu sv. Jožefa in v Domu starejših občanov Gornja Radgona d.o.o. Prijazna točka demenci v Olmu je včeraj tako postala 101 prijazna točka v Sloveniji. Kulturni program so ob odprtju točke popestrile mažoretke iz Kulturnega društva mažorete Koper.