Pričenja se Festival vrtnic in vin rose, kjer bo letos vrtnico Portorož posadila Tanja Ribič

Deli novico s tvojimi prijatelji

Pričenja se Festival vrtnic in vin rosé – PortoRose2, ki bo danes in jutri Portorož obarval v rožnato. Vrtnico Portorož bo jutri v gredico slavnih posadila Tanja Ribič, ki je, kot sama pravi, »nora na vrtnice«.

Danes se v Portorožu pričenja Festival vrtnic in vin rosé – PortoRose2ki bo Rožni vrt za dva dni spremenil v eleganten vrtnični »lounge«. Obiskovalci bodo lahko ob spremljavi glasbe okušali vrhunska mirna in peneča vina rosé iz kar 27-ih kleti. Slovenskim vinarjem, ki prihajajo iz vseh slovenskih vinorodnih dežel, se letos pridružujeta tudi vinarja iz Italije in Hrvaške. Dogodek v organizaciji Turističnega združenja Portorož, Zavoda SloVino in Centra za gastronomijo in kulturo vina Univerze na Primorskem bo ponudil tudi vodeno pokušino roséjev, častno pokroviteljstvo festivala pa je prevzela ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije, dr. Aleksandra Pivec.

Vrhunec dogajanja v Rožnem vrtu bo v soboto, 25. maja, ko se bo ob 18. uri pričel slavnostni program s posaditvijo vrtnice Portorož. Letos bo čast pripadla priljubljeni igralki Tanji Ribič, ki se dogodka že nadvse veseli: »V posaditvi vrtnice Portorož je čudovita simbolika. Ponosna sem, da so me povabili, da letos jaz posadim vrtnico. Laska mi, ker mi daje vedeti, da sem malo tudi njihova, saj velik del leta preživim ob slovenskem morju in diham z njim. Ne le z morjem, tudi s Primorci. Veselim se vsakega napredka, veselim se vsakega praznovanja, vsake letine različnih primorskih trgatev in ber. Vedno sem občudovala portoroške vrtnice in zato sem si tudi sama posadila prav takšno plezalko, kot že mnoga leta krasi hotel Palace. Obožujem rože, na vrtnice, posebej dišeče, sem pa že kar nora. Zelo me privlačijo in včasih je kar smešno, kako na sprehodih vtikam nos v njih in se pogovarjam z njimi.«

Do sedaj so vrtnico Portorož posadili nekdanji župan občine Piran Peter BossmanTinkara Kovač, predsednik Republike Slovenije Borut PahorAnika Horvat in Jan PlestenjakIgor Novel, direktor Turističnega združenja Portorož, je o letošnji izbiri povedal: »Tanja Ribič je odlična slovenska igralka, stalna članica Mestnega gledališča ljubljanskega in prejemnica številnih nagrad. Poleg tega da je zelo priljubljena s strani občinstva, smo jo za posaditev vrtnice Portorož v gredico slavnih izbrali tudi zato, ker del njenega srca pripada slovenski obali. Svoj prosti čas namreč pogosto preživlja v Portorožu in Piranu in takrat na svojih družbenih omrežjih tudi velikokrat objavlja fotografije in s tem skrbi za promocijo naše destinacije.«

Festival bodo popestrili tudi odlični glasbeniki. Danes bodo nastopili skupina MC4 z odlično vokalistko Jeanette Korenčan ter Duo Portorosé, ki ga sestavljata brata kitarista, Alen in Denis Mujkić. V soboto pa bodo program popestrili Matjaž Robavs in Gregor Ravnik iz Tria Vivere z gostjo Steffy ter kitarist Teo Collori s prijatelji. Obiskovalce bosta nagovorili vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica slovenske Istre Julija Jogan, prizorišče dogodka pa bodo polepšali člani in članice društva Rosa Klementina v oblačilih z začetka 20. stoletja ter avtomobili starodobniki. Dogodek v režiji Igorja Jelena – Iggyjabodo večkrat popestrili umetniki Hiše umetnosti IGEN Celje, za še bolj romantično vzdušje pa se bodo v času festivala po Portorožu sprehajali poulični umetniki in mimoidočim delili vrtnice.