AVSTRIJA PO VZORU SLOVENIJE: Avstrijski policistki mimoidoče navduševali na lipicancih

Deli novico s tvojimi prijatelji

Včeraj, je bilo dopoldan v Piranu in Portorožu pestro, na obisku sta namreč avstrijski policistki. Avstrijska policija namreč po zgledu slovenske, uvaja konjenico v policijo, slovenski policisti pa jim pomagajo s svojim bogatim znanjem in izkušnjami.

Avstrijski policistki sta bili v okviru usposabljanja že na Bledu in v Ljubljani, danes pa sta bili s slovenskimi kolegi, policisti konjeniki, še v Portorožu in Piranu. Pravzaprav je bilo danes na Obali kar šest konjenikov. Dva sta bila še v dolini Dragonje, kjer sta opravljala operativno delo na meji.

Vsi policisti-konjeniki, tudi Avstrijki, so jahali slovenske konje, od njih sta bila dva Lipicanca, po imenu Pluto Famosa in Puto Strana. Avstrijski policistki sta pohvalili izobraževalni del obiska v Sloveniji. Povedali sta, da sta se res veliko naučili in pohvalili slovenske kolege, saj imajo res veliko izkušenj s konji na različnih delovnih področjih. Najbolj ju je navdušil pozitiven odziv ljudi, tako domačinov kot tudi turistov. Z njimi so se slikali in jih občudovali. S policisti in policistkami je tudi marsikdo spregovoril lepe besede.

 width=

Več je bilo celo avstrijskih turistov, ki so prepoznali uniforme svoje države in se prijazno in vedoželjno približali. Policistki pravita, da na Dunaju niso navajeni na tako lepe sprejeme na ulicah.

Delo konjenice je seveda predvsem preventivno, dejstvo pa je, da policisti izvajajo vsa policijska pooblastila. To so dokazali tudi ob zadnjem njihovem obisku na našem območju.

 width=

Na območju Policijske postaje Piran vlagajo veliko truda, da bi bila tudi letošnja turistična sezona čim bolj varna. Povezali so se z lokalno skupnostjo, policisti pa so pričeli tudi intenzivno izvajati preventivne in represivne ukrepe za preprečevanje kaznivih dejanj. Ta trenutek je varnostna situacija na območju Pirana zelo dobra. Zagotovo v ta kontekst preprečevanja kriminalitete sodijo tudi konjeniki, zato smo zelo veseli njihovega obiska.