Regata na Ljubljanici: Peter Koprivec iz Izole je ugnal ljubljanski rečni tok in osvojil Ljubljanskega zmaja

Deli novico s tvojimi prijatelji

Čudovit prizor razpetih belih jader po reki Ljubljanici med Špico in Trnovskim pristanom je včeraj pričakal obiskovalce starega mestnega jedra prestolnice. Na Regati dvojic za Pokal ljubljanskega zmaja se je potegovalo kar 40 posadk optimistov iz 10 klubov iz Slovenije in Hrvaške. V tej že četrti zaporedni izvedbi regate za najmlajše jadralce, deklice in dečke do 15 let, vetrovne razmere niso presenetile, bile so podobne, kot v preteklih treh letih, tok pa je bil letos nekoliko močnejši in tako so prednost dobili tisti, ki so bili bolj spretni v začetnih manevrih na startu. Doslej so trikrat v skupnem seštevku zmagale deklice, letos pa je skupno zmago slavil Peter Koprivec iz Jadralnega kluba Burja Izola in postal prvi deček, ki je visoko dvignil prehodni pokal ljubljanskega zmaja, na katerem bo sedaj vklesano tudi njegovo ime.

Drugi med dečki je bil Gašper Babič iz Jadralnega kluba Izola, tretji pa Ivan Trunov iz Jadralnega kluba Olimpic. Med deklicami je zmagala Zala Vidmar iz Jadralnega kluba Jadro Koper, druga je bila Lara Kranjc iz domačega jadralnega kluba v Ljubljani, tretja pa Liza Levandovska, Pomorsko društvo Piran. Pokale sta zmagovalcem podelila predsednik Jadralne zveze Slovenije Aljoša Tomaž in predsednik Jadralnega kluba Ljubljana Tomaž Virnik.

 

 width=

Ker se jadranje s tem dogodkom uspešno vrača na reko Ljubljanico, je rečni kapitan in začetnik turistične plovbe po reki Ljubljanici Tomo Zupančič v imenu kluba rečnih kapitanov iz Ljubljane v enoletno uporabo predal čisto novo jadrnico razreda optimist izžrebanemu klubu med vsemi sodelujočimi. Najmlajši udeleženec Tine Flanc iz Jadralnega kluba Rance Ptuj je izžrebal dobitnika in njegova roka je srečo prinesla Jadralnemu klubu Burja iz Izole.

 width=

Organizator regate Jadralni klub Ljubljana pa je ob tej priložnosti obeležil 70 let kluba, ki je najstarejši jadralni klub v Sloveniji. Dogodka se je poleg gledalcev, članov klubov in ljubiteljev jadranja udeležilo tudi več kot 50 nekdanjih članov ljubljanskega jadralnega kluba, z njimi pa so nabrežja Ljubljanice napolnili prelepi spomini. Priložnostna slovesnost se je začela z navdihujočo nostalgijo, ko je z zgodbami oživil zgodovino ustanovni član Jadralnega kluba Ljubljana dr. Edo Pirkmajer.

 width=

Spomnil je na prvo slovensko jadrnico po imenu Vesna, ki je pomenila začetek jadranja v Sloveniji in je prva plula po reki Ljubljanici, jadranje se je šele kasneje preselilo na morje na Jadran. Spomnil je na legendarno jadrnico Udarnica, s katero so pluli na jadranskih regatah, razreda L5, ustanovitve flote zvezda, a povedal je tudi, da je bil za ljubljanski jadralni klub poudarek vedno bolj na pomorstvu kot na tekmovanju, ob tem pa se je spomnil na preminulega Jureta Šterka, ki je pustil močan odtis v slovenskem potovalnem jadranju. Povedal pa je tudi, kako so z Janezom Lenarčičem v jadranje prinesli povsem novo dimenzijo na področju oblikovanja plovil, in spomnil na Josefa Ressla, ki je deloval v Sloveniji in na podlagi svojega raziskovanja črvov v lesu izumil ladijski vijak.

 

 width=

Jadralni klub Ljubljana je prireditev sklenil s podelitvijo priznanj zaslužnim članom, predsednik Jadralne zveze Slovenije Aljoša Tomaž pa je najstarejšemu slovenskemu klubu podelil posebno priznanje za 70 let soustvarjanja in razvoja slovenskega jadranja.

 

Foto: Špela Kosec