Na Šaredu postavili nov defibrilator

Deli novico s tvojimi prijatelji

Občina Izola že vrsto let sodeluje v projektu Izola, srcu prijazno mesto. V okviru projekta je bilo na različnih lokacijah občine postavljenih enajst defibrilatorjev, dvanajsti javno dostopni defibrilator pa je bil včeraj postavljen na Šaredu.

Srčno-žilne bolezni so v razvitem delu sveta in tudi Sloveniji že desetletja najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti odraslih. Največ smrti in dolgotrajne prizadetosti povzroča tudi srčni infarkt. Ob srčnem zastoju je edina rešitev defibrilacija v prvih nekaj minutah. Zato je izjemnega pomena, da so defibrilatorji v bližini in lahko dostopni, ko je to potrebno.

Občina Izola v projektu Izola, srcu prijazno mesto sodeluje že od leta 2013. Pobudnik projekta je Koronarno društvo slovenske Istre v sodelovanju z Zdravstvenim domom Izola. Do sedaj je bilo na različnih lokacijah postavljenih že enajst fiksnih defibrilatorjev. Prvi je bil nameščen na pročelje zdravstvenega doma, nato je sledila postavitev v Kortah in na Maliji, na Manziolijevem trgu, v Jagodju pred trgovino Mercator in na pročelju stavbe krajevne skupnosti Jagodje-Dobrava, v Livadah pred trgovino Hofer in na stavbi upravne enote, poleg Mlinčka na izolski tržnici in v Cetorah ter na pročelju medgeneracijskega centra v Livadah.

Občina Izola pa ima v uporabi tudi prenosni defibrilator, ki ga imajo občinski redarji vedno na razpolago v službenem avtu. V prihodnje pa načrtujejo še dodatne postavitve in usposabljanje širše javnosti. »Vsak dodatni defibrilator, ki ga postavimo na izbrane lokacije tako v mestu kot na podeželju, je velika pridobitev tako za naše občane kot za obiskovalce in vesel sem, da smo ga tokrat postavili na Šaredu,« je o pridobitvi na dogodku povedal župan Danilo Markočič. Tako župan kot Ladislav Pevnik, predsednik Koronarnega društva slovenske Istre, sta ob postavitvi defibrilatorja poudarila, da je širjenje mreže aparatov za reševanje človeških življenj ključna v upanju, da aparati nikoli ne bodo uporabljeni.

Defibrilator na Šaredu je darovalo podjetje Kemofarmacija, na dogodku pa je bil prisoten Davorin Poherc, predsednik uprave. Ob postavitvi defibrilatorja je sodelavka Koronarnega društva slovenske Istre Lucija May iz podjetja Star 2000 izvedla kratko predstavitev delovanja in uporabe aparata.