V Kubedu se bodo znova vrnili v srednji vek

Deli novico s tvojimi prijatelji

Kubed se bo tudi letos za dva dni vrnil v srednjeveški čas. Društvo Skala Kubed v mesecu juniju pripravlja prireditev Srednjeveški dnevi v Kubedu, ki bo obudila dogajanja v 16. stoletju, ko je kubejska utrdba imela odločilno vlogo pri obrambi mesta Koper. Dogajanje bo trajalo dva dni, in sicer 21. in 22. junija 2019, vstopnina bo znašala pet evrov.

Prireditev se bo začela v petek, 21. junija 2019, ob 20. uri. Obiskovalci bodo doživeli nočno življenje ob kuriščih in baklah ter uživali ob pogledih na kurišča pred šotori, preizkusili se bodo lahko v streljanju z lokom in samostrelom, se pomerili v boju na hlodih v metanju podkve ter vrtenju poi žogic. Člani društva Kašča bodo uprizorili srednjeveške plese, na koncu pa boste prisluhnili glasbenim ritmom skupine GeDore z gostom Rudijem Bučarjem.

 width=

V soboto, 22. junija 2019, se bo prireditev začela ob 10. uri s pohodom iz Kubeda čez Lačno v vas Smokvica. Zbor pohodnikov bo pred vaško dvorano v Kubedu, od koder se bo šlo proti hribu Lačna. Na vrhu je predviden krajši postanek za ogled okolice na razglednem stolpu, kjer se odpira čudovit pogled na neokrnjeno istrsko pokrajino. Pot se bo nadaljevala nad vasjo Gračišče do učne poti U1 z ogledom jame Špilja, nato preko vrha Krog v vas Smokvica. Predviden prihod v Smokvico ob 12. uri, kjer nas bodo pričakale stojnice z lokalnimi dobrotami. Sledil bo vodeni ogled Bržanove domačije. Ob vrnitvi v Kubed bo pohodnike čakal istrski golaž.

Prireditev pred gradom se bo začela ob 14. uri, ko si bodo obiskovalci ogledali srednjeveške tabore, ki jih bodo postavili društvo Red kraljevega orla, društvo Srednjeveški najemniki in društvo Kašča. Dostop na prireditveni prostor bo možen samo peš ali s kočijo. Plačilno sredstvo za hrano in pijačo bo Cubidum.

V srednjeveških taborih bo na voljo ogled orožja, oblek in prehrane ter preizkušanje v lokostrelstvu in metanju podkev. Postavljena bo tudi srednjeveška tiskarna mojstra Janeza. Na ogled bo prikaz srednjeveškega kovanja, kjer si bodo obiskovalci lahko kupili spominek – kovano podkvico. Poleg taborov bo postavljena tudi srednjeveška tržnica, kjer si bo možno ogledati in poskusiti lokalne dobrote.

 width=

Organizirana bo še otroška delavnica, kjer bodo otroci tekmovali v raznih spretnostih. Najmlajši se bodo lahko preizkusili v jahanju ponijev. Člani društva Red kraljevega orla bodo uprizorili viteški turnir, kjer bodo prikazali različne tehnike uporabe srednjeveškega orožja. Za popestreno večerno dogajanje bo poskrbela skupina Trio Lipe.