V Centru mladih Koper zanimive gledališke delavnice

Deli novico s tvojimi prijatelji

Med 1. in 6. julijem 2019 bodo pod okriljem Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti v prostorih Centra mladih Koper potekale Poletne gledališke delavnice. Zainteresirani imajo čas za prijavo do 24. junija.

Delavnice so namenjene mentorjem in režiserjem otroških, mladinskih in odraslih gledaliških skupin ter igralcem odraslih gledaliških skupin. V majhnih skupinah bodo udeleženci skozi praktično individualno in skupinsko delo pridobili ter poglobili svoje znanje na gledališkem področju. Delavnice so namenjene tako popolnim začetnikom kot tistim, ki že imajo določeno gledališko znanje in bi ga želeli še dopolniti.

Razpisani sta delavnica Od ideje do izvedbe – šola za mentorje otroških gledaliških skupin, ki bo potekala pod mentorstvom Kim Komljanec, in Izobraževalno gledališče: ustvarjalni proces- delavnica gledališke pedagogike, ki jo bo vodil Chris Cooper iz Velike Britanije.

Kim Komljanec je dramatičarka, dramaturginja in lektorica, gledališka režiserka ter vodja izobraževanj o dramatiki in gledališču. Po diplomi iz francoskega jezika in književnosti ter slovenskega jezika in književnosti na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani je Kim magistrirala iz pisanja besedil in dramaturgije na Univerzi v Exetru v Združenem kraljestvu. Izobraževanje je kasneje nadaljevala v Londonu pri Book, Music and Lyrics, ki ga v sodelovanju z Mercury Music vodi David James. Tam se je izšolala v pisanju libreta za muzikal. Številna dramska besedila Kim Komljanec so bila uprizorjena v slovenskih institucionalnih, neodvisnih in ljubiteljskih gledališčih, druga so doživela uprizoritve v Združenem kraljestvu in eno celo v Združenih državah Amerike. Njene radijske igre so posneli in predvajali na Radiu Slovenija in Radiu Trst (RAI). Ena od dragocenih delovnih izkušenj je bila tudi rezidenca v prestižnem londonskem gledališču Royal Court. Kim piše dramska besedila v slovenskem in angleškem jeziku. V Angliji je med drugim vodila podružnico otroške gledališke šole Theatretrain, kasneje pa v Cambridgeu postala umetniški vodja foruma dramatikov WRiTEON, s katerim je prej sodelovala kot avtorica, dramaturginja, režiserka in vodja tečajev dramskega pisanja. Kim trenutno vodi dve otroški gledališki skupini v Ljubljani.

Chris Cooper je na področju gledališke pedagogike kot mentor, igralec in režiser dejaven že od leta 1988. Kot umetniški vodja mednarodno poznane družbe za gledališko pedagogiko Big Brum v Birminghamu (Big Brum Theatre in Education Company) je od prevzema funkcije leta 1999 razvil več kot 40 novih programov DIE (Drama in Education/Drama v izobraževanju). Poleg tega deluje kot neodvisni učitelj, predavatelj, inštruktor, vodja delavnic in režiser. Postavi se lahko tudi kot avtor 27 dramskih iger za otroke in mladino. Svoje znanje ekstenzivno širi v mednarodnih vodah, kot mentor in vodja delavnic deluje v več kot dvajsetih različnih državah.