< Geološki zavod, ARSO in Rižanski vodovod delajo vse za ohranitev vodnega vira - Obalaplus
Nalaganje

Vnesite za iskanje

Geološki zavod, ARSO in Rižanski vodovod delajo vse za ohranitev vodnega vira

Minuli konec tedna je na območju nesreče vlaka pri Hrastovljah padlo 22 litrov dežja na kvadratni meter. Vodostaj Rižane in vode v vodnjakih se je zvišal. Na nobeni od lokacij monitoringa vode pa strokovnjaki niso zaznali onesnaženja.

“Rižanski vodovod je pripravljen, da ob zaznanju onesnaženja takoj zapre dotok vode v vodovodni sistem in prebivalcem dobavlja vodo iz drugih virov (Istrski vodovod),” so o razmerah po dežju zapisali v Agenciji RS za okolje. Na kraju, kjer se je nesreča zgodila, kljub dežju ni bilo zaznanega dodatnega pronicanja vode v tla.

Georadarske meritve na kraju nesreče kažejo območja, kjer se nahajata voda ali kerozin – v razpršenem stanju, lahko pa odboj odraža tudi bolj homogen del apnenca.Po zbranih podatkih o količini izlitega kerozina, trenutno ocenjujejo, da se je v podtalje izlilo 9000 litrov kerozina. Geološki zavod Slovenije je pregledal vse obstoječe vrtine na območju med nesrečo in Rižanskim vodovodom ter pripravil načrt za dodatno spremljanje gladine podzemne vode.

Odstranitev ujetega kerozina v podzemlju na kemičen ali biološki način ni priporočljiva, saj bi tak ukrep lahko še dodatno ogrozili vire pitne vode.” Poleg tega bo Geološki zavod pripravil načrt za novo vrtnino, ki bo omogočala izčrpavanje onesnažene snovi, in sicer na lokaciji, kjer je ob poznavanju kraškega podzemlja najverjetneje pričakovati vpliv onesnaženja. Rižanski vodovod namerava ob črpališču zgraditi bazen, v katerem bo lahko lovil morebitno onesnaženo vodo in jo dodatno prečistil.

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Spletna stran za svojo funkcionalnost uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Več o piškotkih lahko izveste tukaj

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close