Brazgotine so lahko vzrok slabega počutja

Deli novico s tvojimi prijatelji

Nihče več ne dvomi o obstoju življenjske vitalne energije. V skladu s kitajsko medicino, se naša življenjska energija pretaka po kompleksnem sistemu energetskih kanalov ali žil, ki jih imenujemo meridijani. To, kar so v vzhodni medicini odkrili že pred 2000 leti, anatomsko dokazujejo v zadnjih desetletjih tudi razne znanstvene raziskave, ki potrjujejo, da se meridiani in akupunkturne točke nahajajo v fascijah našega telesa.

Ruski raziskovalci so dokazali celo to, da po meridianih potuje tudi svetloba. Meridiani se kot energetska napeljava prepletajo po površini našega telesa in cel naš organizem oskrbujejo z življenjsko energijo. Nadzirajo vse telesne sisteme in so neločljivo povezani s krvnim in limfnim obtokom ter z živčevjem, zato je za naše dobro počutje pomembno, da je ta energetski pretok nemoten. Po vzhodni medicini so zastoji ali neravnovesja v energetskem pretoku lahko vzrok za bolečine, razne težave s počutjem in tudi bolezni. Poleg dveh glavnih meridianov, ki tečeta po sredini telesa, imamo na vsaki strani telesa po dvanajst meridianov, ki so poimenovani po glavnih organih, s katerimi so povezani.

Poleg na organe, pa meridiani vplivajo tudi na celotno področje po katerem potekajo. Sledijo si po določenem redu in drug drugemu predajajo energijo, zato so lahko zaradi energetskega zastoja na enem meridianu, slabo preskrbljeni tudi naslednji meridiani. Če se poškodujemo, urežemo ali smo imeli kirurški poseg, se lahko poškoduje ali prereže tudi meridijan ali celo več meridianov (npr. carski rez ali večji kirurški posegi), ki potekajo po tem delu telesa.

Brazgotina na nek način “zajezi” energetski pretok v poškodovanih meridianih, to pa se lahko s časom pokaže v težavah, ki se pojavijo tudi na drugih delih telesa in jih z brazgotino morda ne bi povezali. Ker je energetski pretok na mestu brazgotine moten, bi lahko pred njo nastal višek energije, ki se lahko izraža v vnetjih, oteklinah, bolečinah idr. Za področja, ki se nahajajo za brazgotino, kjer je energetski pretok osiromašen, pa so značilne težave kot recimo mrzle okončine, pa tudi degenerativna obolenja sklepov, mravljinčenje, pomanjkanje moči ipd.

Tudi zelo majhne ranice ali pa celo tetovaže, če so na “nepravem” mestu, lahko včasih povzročijo kakšno nevšečnost, za katero morda ne najdemo vzroka drugje. Zato je dobro, da vse brazgotine, ki jih imamo že od otroštva naprej, negujemo z ustreznimi mazili in jih masiramo. Tudi razne tehnike dela na meridianih so pri tovrstnih težavah zelo učinkovite, saj se lahko s primerno obravnavo poškodovanih mest ponovno vzpostavi energetski pretok in tako izboljša počutje.

 

Romina Salvi, naturopatinja
Naturopatski center Aureus
Hotel Laguna Strunjan
www.naturopatija.si

  • Vse informacije v besedilu so zgolj informativnega značaja in niso namenjene kot nadomestilo za nasvete osebnega zdravnika ali drugega zdravstvenega osebja, prav tako ne morejo biti nadomestilo za ustrezno zdravstveno pomoč, zdravniško diagnozo ali zdravniški nasvet, saj niso izrecno potrjene s strani zdravstvenih organov in zato zanje ne moremo prevzemati odgovornosti.

 

  • Stališča avtorjev podpisanih prispevkov ne izražajo nujno stališč uredništva. Za točnost podatkov v podpisanih vsebinah so odgovorni avtorji oz. naročniki objav. Za nepodpisane vsebine je avtor uredništvo.