Spet se lahko sprehodite med Piranom in Fieso

Deli novico s tvojimi prijatelji

Občina Piran je zaključila sanacijo klifa in sprehajalne poti med Piranom in Fieso. Sprehajalna pot, ki slovi po svoji slikovitosti in neverjetni veduti, je tako ponovno odprta za obiskovalce.

 

Sanacija, ki so jo pričeli 1. 7. 2019, je obsegala čiščenje brežine klifa z odstranjevanjem previsnih in nevarnih kosov peščenjaka ter vzdrževalna dela na sprehajalni poti in razgledni ploščadi. “Sanacija poti in razgledne točke se je izvajala z materiali, ki so enaki sedanjim in po možnosti z že obstoječimi kamni oziroma bloki iz lokalnega peščenjaka. Dela so potekala 26 dni oziroma štiri manj kot je bilo predvideno. Celoten strošek sanacije je dosegel 133.000 eur + DDV. Dela je izvedlo podjetje Rafael iz Sevnice s pomočjo podizvajalca, podjetja Kaskader”, so povedali na piranski občini. Delavci sevniškega podjetja so obnovili sprehajalno pot, čiščenja skal in vsa ostala višinska dela je izvedlo podjetje Kaskader. Slednje je s klifa odstranilo približno 100 kubičnih metrov potencialno nevarnega kamenja in skal – med katerimi so nekatere lomili s pomočjo suhega miniranja, kjer se v skale zvrta luknje in jih nato napolni z ekspanzijskim sredstvom, ki povzroči z raztezanjem lomljenje.

 

Občina Piran je sprehajalno pot zaprla na zahtevo Civilne zaščite po zadnjem obilnem februarskem deževju in posledično močnem krušenju številnih kamnov in skal – zgolj v tistem obdobju je s klifa padlo okoli 15 kubičnih metrov skalovja. “Intenzivno preperevanje ter nepredvidljivo padanje kamenja, ki lahko ogrozi človeško življenje, je po sanaciji omejeno, vendar zaradi naravnih procesov in vplivov okolja pot ne bo nikoli povsem varna”, so še pojasnili.

 

V prihodnjih dneh bodo izvedli še popravilo poškodovanih delov zaščitne kovinske ograje in namestili na začetek in konec poti koša za odpadke.