Črna Šagra za metalce

Deli novico s tvojimi prijatelji

Črna Šagra je enodnevni festival metal glasbe, ki si prizadeva približati metal subkulturo vsem, ki so pripravljeni prisluhniti.

Šagre so, tradicionalno, vaške veselice, ki se prirejajo ob praznovanju goda vaške cerkve, ker pa v Pobegih in Čežarjih ni ne cerkve ne kapelice, se šagra odvija tretji konec tedna v avgustu, na god Marije Vnebovzete, zavetnice sosednje fare Lazaret-Bertoki.

Od leta 2017 v Pobegih in Čežarjih dan pred tradicionalno šagro poteka nekoliko drugačen dogodek. V sodelovanju s Kulturnim društvom Pobegi – Čežarji se na igrišču za zadružnim domom odvija metal šagra. Črna Šagra ohranja in globoko spoštuje tradicijo, ki jo je KD Pobegi – Čežarji znova obudilo s šagro leta 2005 – razlikuje se samo po glasbi, saj se namesto godbe ali zabavne plesne muzike na ta dan izvaja malo bolj … glasna glasba.

Metal je povečini še vedno precej stigmatizirana glasbena zvrst, vsi ti neutemeljeni predsodki, pa izvirajo iz nepoznavanja mirne, spoštljive in, seveda, kdaj tudi prijetno čudaške kulture, ki obkroža to glasbo.

Črna Šagra ne skuša spremeniti tradicije ali je uničiti. Skuša zabrisati meje med črnimin pisanim. Skuša pokazati, kako bogat je naš kulturni prostor, in poudariti to, da je za mladino povezovanje in ustvarjanje bistvenega pomena. Skuša sporočiti to in še marsikaj drugega.

Letošnja Črna Šagra bo v znamenju Časa in živih bitij, ki nas v vsakdanjem življenju najbolj opominjajo na Njegov neusmiljen tok – dreves.

Če je bilo v prvem letu zasajeno seme trte in je v drugem obrodila oljka, bodo letos naše korenine pognale globoko v rodno istrsko zemljo. Iz Črne Šagre bo v vsej svoji dekadenci vzklila bela murva. Tako kot bela pobežanska murva tudi Črna Šagra povezuje nasprotja. Drevesa rastejo visoko v nebo – to, kar jih v burji drži neomajna, pa so korenine. Pri Črni Šagri in širši alternativni glasbeni sceni smo te korenine vsi mi – ustvarjalci in obiskovalci.

Toda korenine se ne morejo napajati samo z vodo, prepojeno s kerozinom. Letos bodo našo zemljo gnojili DEKADENT, GROB in CHAINS.

Se vidimo na Črni Šagri Pobegi – Čežarji v petek, 16. avgusta, ob 20.00.

Vabljeni vsi, ki ste pripravljeni prisluhniti.

Vstop prost.

Dogodek sofinancira Mestna občina Koper