2. svetovni pohod za mir in nenasilje v Sloveniji, za mednarodni zaliv miru in brez jedrskega orožja

Deli novico s tvojimi prijatelji

Eden od ciljev 2. svetovnega mirovnega pohoda je ustvariti v Sredozemlju območje brez jedrskega orožja in jedrske energije, za kar si prizadevajo tudi Združeni narodi in Svet Evrope. Letos se je mirovnemu pohodu pridružila tudi občina Piran, podprle pa so ga tudi ostale obalne občine.

Občina Piran je podprla idejo mednarodnega zaliva miru in pristopila k 2. svetovnemu pohodu miru in nenasilja v Sloveniji ter skupaj s Pomorskim muzejem “Sergej Mašera”, mirovnim odborom “Danilo Dolci” in s tržaškim združenjem Svet brez vojn/Mondo senza Guerre v petek, 30. avgusta, ob 16. uri v občinski mestni palači Občine Piran, Tartinijev trg 2, gostila popoldansko srečanje, katerega namen je bil ozaveščanje predstavnikov lokalnih oblasti in združenj Slovenije, Italije in Hrvaške.

 width=

Sestanku z lokalnimi oblastmi je sledila mednarodna tiskovna konferenca, kjer so predstavili pobudo, ki je nastala v Piranu: predstavitev morske poti Svetovnega mirovnega pohoda po Zahodnem Sredozemlju.

 width=

V Kulturnem središču in multimedijskem muzeju Mediadom  Pyrhani si je bilo mogoče ogledati dokumentarni film “Začetek konca atomskega orožja”, kjer so prisotni spregovorili o sporazumu OZN o prepovedi jedrskega orožja (ICAN, Nobelova nagrada za mir 2017), ki je prejel prestižno nagrado “Accolade Award”in ga je pripravila agencija Pressenza.