Kriminalna dejanja čez poletno sezono

Deli novico s tvojimi prijatelji

To poletno sezono je zaznamovalo kar nekaj kaznivih dejanj, čeprav po besedah Policijske uprave Koper ne izstopajo v primerjavi z enakim obdobjem v preteklih letih.

»Število premoženjskih kaznivih dejanj se praviloma vsako leto poveča med turistično sezono, saj je na našem območju v tem času veliko več turistov, s tem pa tudi nekaj več storilcev kaznivih dejanj, ki se skušajo s tem okoriščati. Podobno kot v preteklih letih, je nekaterih kaznivih  dejanj nekoliko več, drugih pa nekoliko manj, ni pa bistvenih odstopanj,« so povedali na Policijski upravi Koper. Kot so dejali, statističnih podatkov zaenkrat še nimajo zbranih, opažajo pa, da je nekaterih kaznivih dejanj letos celo nekoliko manj. »Ne glede na

navedeno pa lahko povemo, da stremimo k cilju celovitega preprečevanja in uspešnega  preiskovanja tovrstnih dogodkov, za katere se zavedamo, da zagotovo vplivajo na občutek varnosti občanov,« so še pojasnili.

Za lastno varnost lahko največ naredimo sami

Policisti se vsako leto pred turistično sezono intenzivno pripravljajo, kar pomeni, da imajo tudi sestanke in posvete z vsemi turističnimi delavci. »Opozarjamo jih predvsem na  samozaščitno ravnanje. Največ za lastno varnost namreč lahko naredimo prav sami. Turistični delavci med sezono opozarjajo turiste in domačine, naj poskrbijo za svoje vrednejše predmete, ki naj jih ne puščajo brez nadzora,« so nam povedali na Policijski upravi Koper. Prepričani so, da tudi njihove preventivne aktivnosti pripomorejo k temu, da je tatvin, predvsem na plažah, manj. Poleg tega so skušali povečati vidnost policistov v turističnih središčih, kar prav tako pripomore k zmanjšanju kaznivih dejanj in povečanju občutka varnosti.

Veliko vlomov

Kot so nam povedali na Policijski upravi Koper, v zadnjem času beležijo nekaj več vlomov v hiše, predvsem čez dan, ko so oškodovanci odsotni tudi le za kratek čas, ko gredo na plažo, pa tudi, ko so na dopustih. »Ob tem vedno znova poudarjamo, naj prebivalci doma nimajo vrednejših vrednih predmetov, saj v zadnjih letih vlomilci kradejo predvsem zlatnino in gotovino. Letos poleti opažamo tudi več romunskih »beračev«, ki pod pretvezo, da so gluhonemi, zbirajo prostovoljne prispevke. Ko jih policisti na podlagi prijav občanov odkrijejo, jih tudi kaznujejo zaradi vsiljivega beračenja,« so izpostavili na Policijski upravi Koper. Sicer pa v policiji svetujejo predvsem samozaščitno ravnanje, da nimamo doma, na plaži ali v avtomobilu večje vsote denarja ali drugih vrednejših predmetov. Izpostavljajo tudi, da v kolikor imamo možnost, naj si vgradimo kvalitetne video-nadzorne sisteme in alarme. »Varnost ni le naloga policije, temveč vseh subjektov v okolju, ki morajo čim bolj sodelovati. Vsi prebivalci se morajo zavedati, da lahko največ naredijo prav sami, z večjim samozaščitnim ravnanjem,« poudarjajo na policiji.

 Kdo so storilci?

»Storilci kaznivih dejanj so tako domačini, predvsem odvisniki od prepovedanih drog, pa tudi  tujci, ki pridejo na naše območje izvrševati kazniva dejanja prav zaradi povečanja turizma,« so povedali na policiji. Žrtve so tako domačini (vlomi v hiše in vozila) kot tudi tujci (vlomi v vozila, apartmaje, hotelske sobe …). Ti storilci praviloma ponavljajo enaka kazniva dejanja,

zato policisti največkrat s prijetjem enega storilca rešijo celo serijo kaznivih dejanj, ki jih je izvršil v preteklosti in jih je mogoče dokazati.

Vlomi, tatvine, pretepi, grožnje …

Novinarji smo čez celo poletje dobivali obvestila policije o kriminalnih dejanjih na obali. Policisti so samo v zadnjem tednu obravnavali več vlomov v avtodome, lokale in bencinski servis. Tatovi so povečini odnesli denar in vrednejše predmete. Veliko je bilo tudi kraj skuterjev in avtomobilov. V času poletne sezone je bilo veliko prometnih nesreč, padcev s skuterjem in pretepov. Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Koper so v juniju obravnavali sum storitve kaznivega dejanja preprečitev uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi, katerega je osumljen 26-letnik iz Lucije. Na družbenem omrežju Facebook je z javnim zapisom izražal in spodbujal nasilno maščevanje zoper policista Policijske uprave Piran in se mu na tak način maščeval zaradi dejanj, ki jih je kot policist opravil v okviru svojih službenih pravic. Ogrožen je bil tako policist kot tudi njegovi bližnji sorodniki. V mesecu avgustu pa so bili policisti obveščeni, da je isti 26-letnik policistu v trgovskem centru na območju Portoroža, v pričo tam zaposlenih, takrat prisotnih kupcev in otrok policista, izrekel več groženj z napadom in se mu na tak način ponovno maščeval. Ker so se grožnje 26-letnega Lucijčana stopnjevale in glede na uradne evidence policije ter zbrana obvestila, izhaja, da bi lahko svoje grožnje tudi uresničil, so mu policisti odvzeli prostost, preiskovalna sodnica pa je odredila pripor. Grozi mu od enega do pet let zapora.

V začetku avgusta so bili policisti obveščeni, da v Piranu nekdo grozi sosedom in da je vrgel motor v morje. Policisti so na kraju ugotovili, da je 41-letni domačin napadel mimoidočega 56-letnika. Pričel ga je pretepati, mu zagrozil, ga zbil z mopeda, mu vzel torbico z dokumenti in plačilnimi karticami in moped, s katerim se je odpeljal do pomorskega muzeja ter ga tam vrgel v morje. Policisti so kršitelja izsledili in pri njem našli torbico z

dokumenti in plačilnimi karticami. Odredili so mu pridržanje, sledila je kazenska ovadba. Ker je v postopku grozil tudi policistom, mu sledi tudi kazenska ovadba za kaznivo dejanje preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi.

V mesecu avgustu so v Piranu policisti obravnavali drzno tatvino. V trgovino sta prišla fant in dekle. Dekle je prodajalko v angleškem jeziku zamotilo, medtem pa je fant iz blagajne ukradel 50 evrov, iz torbice pa še 170 evrov.

Policisti so se morali ukvarjati tudi z barkami. Obvestili so jih, da je pri Belih skalah nasedla barka. Luška kapitanija je na kraju ugotovila, da na barki ni nikogar, zato je obstajala verjetnost, da je kdo v morju. S pregledom in zbiranjem informacij so ugotovili, da je 42-letnik iz Izole, ki je upravljal s plovilom, že v marini v Izoli. Policisti so mu odredili preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 1.19 mg/l. Pomorski policisti so za plovilo, preprečitev večje materialne škode, odvlekli od obale in ga predali Upravi Republike Slovenije za pomorstvo. Nedavno pa jih je luška kapitanija obvestila, da so opazili plovilo, ki pelje nezanesljivo in je voznik kazal znake alkoholiziranosti. Odredili so mu alkotest, vendar ga ni opravil in je s plovilom s kraja odpeljal proti Jernejevem kanalu. Policisti Postaje pomorske policije Koper so šli v pomoč s plovilom P-16 in večkrat poskušali pravilno s svetlobnimi in zvočnimi znaki zaustaviti plovilo, vendar voditelj plovila tega ni upošteval in se je s svojim ravnanjem poskušal izogniti postopku. Nevarno plovbo je nadaljeval, pri tem je bežal pred policijskimi plovili, vozil v nasprotni smeri in naglo spreminjal smer plovbe. Ko je bilo plovilo končno zaustavljeno, so policisti ugotovili, da ga je upravljal 55-letni Ljubljančan, ki je bil vidno pod vplivom alkohola. Zaradi kršitev določb Pomorskega zakonika je bila kršitelju s strani Uprave Republike Slovenije za pomorstvo izrečena globa. Zvečer se je zgodba nadaljevala, ko je na mejni prihod prišel vinjen isti 55-letnik in je kršil javni red in mir. Kljub večkratnim pozivom policistov, naj se umiri, s kršitvami ni prenehal, zato so uporabili prisilna sredstva in zanj odredili pridržanje do streznitve. Sledil mu je plačilni nalog.

Sredi sezone so policisti na počivališču Zima ustavili tri Romune, osumljene kaznivih dejanj velikih tatvin na območju policijskih uprav Koper, Maribor in Celje. Policista sta pri opravljanju nadzora na avtocesti v smeri Maribora zaznala sumljivo vozilo Renault Kangoo, z nameščenimi francoskimi registrskimi  tablicami. Vozilo  sta ustavila na počivališču Zima pri  Dramljah ter izvedla postopek s tremi državljani Romunije, in sicer 23-letnim voznikom ter 27 in 45 let starima sopotnikoma. Pri kontroli sta policista ugotovila, da je zoper 27 in 45-letnega državljana Romunije v evidencah policije razpisan ukrep odvzema prostosti, zaradi  utemeljenega suma vloma v trgovine z mobilnimi aparati na območju Maribora in Celja. Pri  kaznivih dejanjih je takrat nastala velika materialna škoda, v Mariboru za okoli 62.000 evrov in v Celju za okoli 72.000 evrov. Vse tri romunske državljane so pridržali, vozilo, s katerim so se prevažali, pa zasegli in v nadaljevanju, na podlagi odredbe Okrožnega sodišča v Celju, opravili preiskavo, ki so jo vodili mariborski in celjski kriminalisti. Med postopki s pridržanimi osebami jih je občan obvestil, da je na počivališču Zima našel nahrbtnik v katerem je bilo več kot 50 različnih vrednejših ur ter zapestnici. Z zbiranjem obvestil so ugotovili, da so bile najdene stvari, v noči iz 22. na 23. julij, ukradene v Kopru, kjer so osumljeni vlomili v prodajalno enega od trgovskih centrov in ukradli večje število ročnih ur znanih blagovnih znamk, s čimer so za več kot 18.000 evrov oškodovali podjetje. Ugotovljeno je bilo tudi, da so storilci, pred vlomom v prodajalno z urami, z osebnega vozila, parkiranega na bližnjem parkirišču, ukradli registrske tablice in jih uporabili na svojem vozilu. Osumljeni, ki so jih ustavili na avtocesti na območju Dramelj, so poskušali zapustiti Slovenijo in ukradene predmete prodati v tujini. Za vse tri Romune je bil odrejen pripor.

 

Petra Mežnarc