IZ DOMAČE KUHINJE: Domači rezanci s paradižnikom in baziliko

Deli novico s tvojimi prijatelji

Kako pripraviti domače rezance, ki bodo razvajali vaše brbončice? Sledite spodnjemu receptu.

Domači rezanci s paradižnikom in baziliko:

  • 100 g rumenjaka
  • 100 g moke durum ali navadne (najbolje pol
    pol)
  • žlica olja
  • ščepec soli

Vse sestavine zgnetemo skupaj, testo pustimo počivati približno 15min, ga dobro pomokamo, zvaljamo na približno milimeter in pol debeline, z nožem ga narežemo na želeno debelino, za katero se odločite sami. Jaz si jih najraje narežem na pol centimetra širine.

  • 6 daterinov ali češnjevih paradižnikov
    narezanih na četrtine
  • 2 suha paradižnika narezana na kolobarje
  • fino sesekljan strok česna
  • 1 dcl suhega belega vina
  • sveža bazilika
  • solni cvet
  • grobo mleti poper
  • peperončino (po želji)
  • nariban parmezan

Najprej damo tri žlice olivnega olja vskodelico in v hladilnik, da se strdi. Vzamemo ponvico za pašto in pristavimo lonec z vodo, ki jo osolimo. V ponvici segrejemo olje, dodamo fino sesekljan česen, ga popražimo, dodamo daterino narezan na četrtinke, dodamo belo vino, sol, poper, suhi paradižnik in pokuhamo.

Sedaj je čas, da vzamemo sveže rezance in jih damo v lonec z osoljeno vodo. Paziti moramo, saj se sveži rezanci skuhajo v minuti, če so široko rezani pa v minuti in pol. Rezance precedimo in jih damo v ponvico z omako, pokuhamo in odstavimo. Sedaj je čas, da med mešanjem dodamo riban parmezan, natrgamo sveže liste bazilike, po želji tudi in hladno olivno olje, ki poskrbi, da veže omako na rezance in naredi resnično pravo pašto.

Vitaminska solata

  • mešana solata (rukola, ledenka, motovilec…)
  • jagode narezane na četrtinke (odvisno od
    velikosti)
  • Ena žica goji jagod
  • nariban korenček
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 žlica lanenega ali konopljinega olja
  • avokado narezan na rezine
  • sveže dišavnice (po želji)
  • 1 žlica limoninega soka
  • 1 žlička lanenih semen

Vsa živila zmešamo. Asortima živil v taki solati poskrbi za dnevni vnos vitaminov, aminokislin… Ne smemo pozabiti, da v moderni prehrani zaužijemo prekomerne količine nasičenih maščob (maslo, mast), ki zvišujejo pritisk in preprečujejo normalno delovanje telesa, na drugi strani pa zaužijemo veliko premalo kvalitetnih olj, ki so bistvenega pomena za polnovredne obroke. Zato brez strahu uporabljajte laneno, konopljino in olivno olje.

Dober tek in lep dan!

 

Tomaž Zavec