Z vodo po pameti

Deli novico s tvojimi prijatelji

Prebivalci obale smo vse od junijske nesreče vlaka v Dolu pri Hrastovljah zaskrbljeni zaradi ogromne količine kerozina, ki se je izlil v zemljo. Za sveže informacije smo se obrnili na Agencijo Republike Slovenije za okolje (ARSO), kjer so nam zagotovili, da se monitoring kakovosti vode na izviru Rižane, v skladu z njihovo odločbo, izvaja najmanj enkrat dnevno.

»Frekvenca se lahko poveča glede na količino padavin. Frekvenca vzorčenja se prilagaja količini padavin tudi v vrtinah v zaledju vodnega izvira Rižane,« so povedali in dodali: »Spremljajo se mineralna olja, prisotnost kerozina ni bila zaznana.« To so nam potrdili tudi na Rižanskem vodovodu, povedali so: »Iz podatkov vzorčenja vode na mestih odvzema vode za oskrbo s pitno vodo do sedaj ni bilo zaznati povečane vrednosti mineralnih olj oziroma onesnaževanja. Glede na priporočilo NIJZ in možnosti ukrepanja v primeru zaznave onesnaževala se vzorčenje vode za oskrbo prilagaja trenutnemu režimu koriščenja vodnega vira Rižane, tako da se monitoring izvaja na 4 oziroma 8 ur, odvisno od potovalnega časa vode po cevovodu, od zajema do čistilne naprave v Cepkih.« Konec junija je ARSO sicer izdal odločbo, s katero monitoring vode na območju Hrastovelj, kjer je prišlo do izlitja kerozina, prevzemajo Slovenske železnice. S to odločbo so začrtali natančnejšo časovnico monitoringa in drugih aktivnosti. Kot je pojasnil Zvone Ribič iz Slovenskih železnic – Infrastrukture, železnice že od nesreče izvajajo ukrepe, ki so potrebni za preprečitev onesnaženja vodnega vira Rižanskega vodovoda. Že takoj po nesreči so odstranili del onesnažene zemljine iz predora, namestili zaščitno folijo ter izvajali redni monitoring na vseh vrtinah med predorom in izvirom Rižane. O rezultatih redno poročajo vsem pristojnim institucijam, tako Arsu kot Rižanskemu vodovodu. Kot je znano, do danes v vrtinah niso ugotovili prisotnosti kerozina, so pa v eni izmed vrtin našli prisotnost drugih mineralnih olj. Menijo, da gre za kurilno olje.

V mesecu avgustu so krajanom Dola pri Hrastovljah predstavili vse izvedene aktivnosti in stanje po izlitju kerozina konec junija. Predstavitev je sklical koprski župan Aleš Bržan, ki je želel, da so prebivalci boljše informirani o tem, kaj se dejansko dogaja. Vršilka dolžnosti generalne direktorice Arsa Lilijana Kozlovič je povedala, da k sreči do okoljske škode tudi zaradi vseh sprejetih ukrepov ni prišlo. Pojasnila je, da je Arso v določbi, s katero je monitoring poveril povzročitelju, in sicer Slovenskim železnicam, natančno določen tudi načrt ravnanja za preprečitev širitev onesnaženja in v primeru, da do onesnaženja pride. Po njenih besedah lahko prebivalci obale živimo mirno in uporabljamo pitno vodo, saj je prepričana, da s temi ukrepi zagotavljajo, da onesnaženost ne bo prišla do naših pip. Pripravljene imajo ukrepe za primer večjih padavin, pripravljeni pa so tudi na morebitno odstranjevanje onesnaženja. Na Rižanskem vodovodu so nam povedali, da je še vedno prisotna nevarnost, da pride do onesnaženja vodnega vira Rižane in posledično do prekinitve uporabe tega vira za oskrbo s pitno vodo, zato še vedno pozivajo k racionalni porabi vode. »V primeru prekinitve tega vira za oskrbo s pitno vodo smo odvisni samo od nakupov iz sosednjih vodovodov Kraškega vodovoda Sežana in Istrskega vodovoda Buzet, ki so količinsko omejeni. Po sprejetju poziva k racionalni rabi vode se dnevna poraba vode giblje v razponu od 32.000 do 34.000 kubičnih metrov, odvisno od vremenskih razmer in občasnih padavin, ki so bile zabeležene v tem obdobju. Kljub racionalni rabi, te količine v celoti ni možno zagotavljati z nakupi vode v primeru izpada vodnega vira iz Rižane,« so še pojasnili.