Vrt v septembru

Deli novico s tvojimi prijatelji

September je pred nami. Mesec v katerem lahko zmanjšamo namakanje in se popolnoma posvetimo obiranju pridelkov, ki so nagrada za celoletni trud vložen v vrt.

V zelenjavnem vrtu poskrbimo, da se poseje zimska solata, špinača, radič, motovilec … Ker vročina počasi pojenja, je pomembno, da damo rastlinam še eno možnost. Počasi pričnemo z jesenskim dognojevanjem in vzpostavimo v rastlini ravnovesje za naprej.  Ne smemo pozabiti na kapusnice. Posadimo lahko tudi rabarbaro, spomladansko zelje. Z dognojevanjem bom spodbudili por, da se bo razvil v zelo lepe rastline.

Zeliščni vrt nam ponuja v uporabo večino rastlin, ki smo jih  čez vse leto skrbno negovali. Pobiramo majaron, luštrek, šetraj, origano, drobnjak in jih sušimo. Koriandrova semena dozorevajo septembra, zato jih nabiramo zgodaj zjutraj, ko so semena še vlažna. Poskrbimo, da rastline pravilno skladiščimo in uporabimo ustrezne postopke za pripravo in za uporabo. Nekatere rastline si lahko posejemo v lončke in postavimo na okrasno polico ter jih lahko uporabljamo čez vse leto.

Sadni vrt nas nagrajuje glede na to, kako smo opravili svoje delo čez leto. Seveda, če ni bilo kakšnih vremenskih nevšečnosti. Jabolka in hruške so pripravljene  na obiranje. V tem času lahko začnemo z zasajevanjem sadnega drevja. Paziti moramo, če pride slučajno do kakih precej sušnih dnevov, da ne pozabimo rastlinam pomagati z namakanjem.

V okrasnem vrtu se lahko lotimo obrezovanja živih mej, listavcev in iglavcev. V gredicah lahko pričnemo z zasajevanjem čebulnic. Primerno je, da okopljemo grmovnice. Pri trajnicah je pomembno, da opravimo še eno gnojenje pred zimo. Odstranimo suhe in odcvete rastlinske dele.

Posegi na trati so jeseni zelo pomembni. Obnovite osnovno trato tako, da primerno opravite jesensko gnojenje. Če intenziteta plevelov ni prekomerna, jih lahko mehansko odstranite. Trata bo ozelenela predvsem z jesenskimi padavinami in vlago.

Sašo Mejak