Galerijo Arkade Bernardin bo krasila razstava na prostem »Male štorije naše dediščine«

Deli novico s tvojimi prijatelji

Letošnji Dnevi evropske kulturne dediščine v znamenju odprtja razstave na prostem »Male štorije naše dediščine« s sloganom »Sprehod in pogled v času«, prikaz kulture in običajev nekoč je v svoj objektiv ujel Ubald Trnkoczy.

Letošnji Dnevi evropske kulturne dediščine bodo v znamenju odprtja razstave na prostem »Male štorije naše dediščine« s sloganom »Sprehod in pogled v času«. Razstava bo na ogled od 5. oktobra dalje, ko bodo na slavnostni otvoritvi na obmorski promenadi med Piranom in Portorožem pod mogočnimi oboki Bernardina v tradicionalnih istrskih oblačilih člani piranskih društev, ki si prizadevajo ohranjati bogato kulturno dediščino preteklosti, prikazali motive vsakdanjega življenja, kulture in običajev v Istri nekoč in tako za trenutek obiskovalce popeljali v čase naših prednikov.

»Male štorije naše dediščine« so nastale leta 2017 v sklopu Društva Anbot Piran. Prizore s fotografij, postavljene v izvirne ambiente, je v svoj objektiv ujel mojster fotografije Ubald Trnkoczy, kar dodatno oplemeniti duh bogate preteklosti naših krajev.

Društvo Anbot je nastalo leta 2003 in šteje okoli 30 dejavnih članov in članic. Že od samega začetka je poslanstvo društva ohranjanje in revitalizacija kulturne in naravne dediščine v tesnem sodelovanju z lokalno skupnostjo. V okviru društva ponujajo raznovrstne študijske krožke oz. neformalne oblike izobraževanja odraslih, kot so restavratorstvo, pletenje košar, izdelovanje mozaikov, šivanje po starem, kamnoseštvo, kaligrafija itd. Eden od pomembnejših članov in soustanoviteljev društva je bil tudi Leopold (Polde) Belec, ki je svoje bogato in neizmerno široko znanje s področja mizarstva in restavratorstva predajal naslednjim generacijam, njegov krožek restavratorstva pa je tako priljubljen, da živi še danes.

Dolgoletno sodelovanje Društva Anbot Piran in Ubalda Trnkoczyja je tudi obrodilo pomembne dosežke, ki so presegli meje lokalne skupnosti. V okviru Dnevov evropske kulturne dediščine 2017 so v sklopu teme »Dediščina okoli nas« nastale fotografije »Male štorije naše dediščine«, ki so pritegnile izjemno pozornost. Razstavo so na ogled postavili v Križnem hodniku Minoritskega samostana v Piranu, nato je razstava krasila preddverje Avditorija Portorož ob Občinskem prazniku 2017. V sklopu 25. obletnice delovanja študijskih krožkov v Sloveniji so fotografije bile razstavljene v Jakopičevem drevoredu v Tivoliju v Ljubljani. V preteklem letu je bila razstava na ogled v Pretorski palači in nato še več kot pol leta na obzidju bastion – v galeriji ob morju nasproti potniškega terminala v Kopru.

Piranska občina z zaledjem ponuja izjemno bogastvo dediščine, ki si zasluži večjo pozornost. Z namenom ozaveščanja javnosti o ohranjanju naše dediščine je društvo z ostalimi partnerji in s sodelujočimi v razstavi dalo pobudo za postavitev galerije na prostem v arkadah na Bernardinu. Deležniki iz javnega in zasebnega sektorja so pobudo sprejeli odprtih rok. Projekt so finančno in organizacijsko podprli Občina Piran, Turistično združenje Portorož, Hoteli Bernardin in Okolje Piran, častni pokrovitelj je Gašpar Gašpar Mišič.

 Mag. Igor Novel, direktor Turističnega združenja Portorož: »Po naših raziskavah je pešpot med Piranom in Portorožem ena najbolj frekventnih točk, zato smo našo kulturno dediščino želeli predstaviti na nekoliko drugačen način, obenem pa obiskovalce nagovoriti k odkrivanju podeželja, ki se ponaša z bogato kulturno in naravno dediščino, ter jim tako približati istrske običaje in vrednote. Hkrati pa smo z odprtjem razstave želeli podpreti tesno sodelovanje lokalnih društev in skupin, ki s svojimi aktivnostmi in ozaveščanjem javnosti prinašajo dodatno vrednost sami destinaciji in njeno prepoznavnost ponesejo v svet«.

 ”V družbi Hoteli Bernardin smo idejni koncept galerije na prostem na območju Bernardina podprli in aktivno pristopili k njeni realizaciji. Z razstavami bomo popestrili promenado z dogajanjem in kulturno identiteto Istre približali turistom in sprehajalcem na tem območju,” pravi Petra Zabukovec Baruca iz družbe Hoteli Bernardin, d.d.

Natalija Planinc, dolgoletna vodja Društva Anbot: »Letošnja tema Dnevov evropske kulturne dediščine nas je nagovorila, da predstavimo prizadevanja Društva Anbot Piran. Vse od leta 2004 dalje so naše dejavnosti osredotočene v ozaveščanje javnosti o pomenu dediščine. Na predstavljenih platnih v galerije Arkade Bernardin želimo ohranjati zgodovinski spomin naših prednikov. Pravo podobo »Malim štorijam naše dediščine« pa je dodal Ubald Trnkoczy.«

 »Na zemljevidu pač nismo največji in najpomembnejši in prav zato moramo imeti še toliko bolj izostren občutek za svoj prostor, za svojo kulturo, za svoje korenine. Ideja postavitve naše nove galerije na prostem v tako enkratnem okolju je prav gotovo pravi korak v pravo smer pri potrjevanju svoje identitete. Vesel sem, da je ta ideja pri odgovornih padla na plodna tla in bil pri tem deležen vse podpore in razumevanja, kar je seveda tudi omogočilo realizacijo ideje same. Predvsem pa sem zares vesel in hvaležen za razumevanje in požrtvovalno delo z Društvom Anbot, brez katerega te galerije in te razstave prav gotovo ne bi bilo,« je dejal Ubald Trnkoczy.

Ob tej priložnosti vas vabimo na odprtje razstave »Male štorije naše dediščine« in galerije na prostem Arkade Bernardin, ki bo v soboto, 5. oktobra, ob 18.00 pod arkadami Bernardin. Na slavnostni prireditvi se bodo predstavili: Društvo Anbot Piran in Folklorno društvo Val Piran s prikazom »Malih štorij naše dediščine«, skupina »Solinarska družina« s sporočilom, da je Piran zrasel na soli, skupina »Iz Tartinijevega časa/«Al tempo di Tartini« s poklonom slavnemu violinistu, Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini Piran/La Comunità degli Italiani Giuseppe Tartini Pirano in Društvo Rosa Klementina, ki v razkošnih oblačilih obuja manire sofisticiranih turistov izpred 100 let. Prireditev bo povezovala Irena Dolinšek.