Svetovno prvenstvo, Turčija, 1. dan – Začetek po slovenskih željah

Deli novico s tvojimi prijatelji

Slovenski balinarji so nastope na svetovnem prvenstvu v Turčiji začeli zmagovito, saj sta Davor Janžič in Jure Kozjek v uvodnem nastopu v igri dvojic ugnala tekmeca iz Libije z 11:3, uspešno pa so svoje delo oddelali tudi Aleš Borčnik in Anže Petrič v štafetnem zbijanju, Dejan Tonejc v igri v krog, Jure Kozjek v igri posameznikov, Aleš Borčnik v hitrostnem zbijanju ter Davor Janžič v natančnem zbijanju.

Prvi dan svetovnega prvenstva je prinesel natrpan celodnevni spored. Balinarji iz 23 držav iz  petih celin so v Mersinu opravili uvodne kvalifikacijske nastope v vseh šestih disciplinah. Tudi četrtek bo namenjen kvalifikacijskim obračunom, v petek bodo na sporedu četrtfinala in polfinala, medtem ko bo sobota namenjena finalnim obračunom.

Lahka zmaga slovenske dvojice

Kot prva sta v tekmovalno areno vstopila Davor Janžič in Jure Kozjek, ki sta se v prvem krogu skupinskega dela igre dvojic pomerila proti Libijcema Ahmetu in Haythu Fayadu. Slovenca sta odlično odprla dvoboj in hitro povedla s 3:0 in nato svojo prednost pridno višala do neulovljivih 11:0. V končnici dvoboja sta malce zadihala tudi tekmeca in znižala na 11:3. Piko na i zmagi branilcev naslova svetovnih prvakov je z zadetim balinom v zadnjem obratu postavil Jure Kozjek, ki je takole pokomentiral uvodni obračun: “Za nama je prva tekma na prvenstvu. Nasprotnika sta prikazala kar dobro igro. Po pričakovanjih sva brez večjih težav prišla do zmage.” Kozjek in Janžič se bosta v četrtek zjutraj v drugem krogu skupinskega dela tekmovanja pomerila proti Avstralcema Tonyju Palermu in Angelu Parisiju, z morebitno zmago pa bi si že zagotovila mesto v petkovem četrtfinalu.

Igra dvojic, 1. krog:

Skupina I: Srbija – Čile 12:7, Monako – Estonija 13:0,

Skupina II: Tunizija – Italija 4:9, Turčija – Maroko 11:7,

Skupina III: Švica – Hrvaška 2:7, Argentina – Japonska 13:2,

Skupina IV: Avstralija – Peru 13:4, Slovenija (Davor Janžič – Jure Kozjek) – Libija (Ahmet Fayad – Hayth Fayad) 11:3

Borčnik in Petrič z drugim rezultatom uvodnega kroga kvalifikacij

Dopoldanski spored so nadaljevali tekmovalci v štafetnem zbijanju. Slovenska predstavnika Aleš Borčnik in Anže Petrič sta v prvem kvalifikacijskem krogu zadela 53 krogel in si s tem rezultatom na stežaj odprla pot do četrtfinala, ki ga bosta morala potrditi v četrtkovem drugem krogu. Slovenca sta potrebovala nekaj časa, da sta ujela pravi ritem, v drugi polovici petminutnega zbijanja pa sta s serijo zadetkov potrdila dobro pripravljenost. “S 53 točkami sva za eno točko zaostala za Italijanoma. Malce slabše sva štartala, a sva nato ujela ritem. Glede na to, da tekmujemo zunaj in naju je malce motil veter, sva z rezultatom lahko zadovoljna,” je pojasnil Borčnik. Med favoriziranimi štafetami sta Italijana Mauro Roggero in Emanuele Ferrero zadela 54 krogel, Hrvata Bruno Kraljić in Darijan Živolić pa sta za uvod zbrala 49 točk.

Štafetno zbijanje, 1. krog kvalifikacij:

Italija 54, Slovenija (Aleš Borčnik – Anže Petrič) 53, Hrvaška 49, Turčija 49, Argentina 46, Kitajska 44, Avstralija 42, Čile 42, Srbija 38, Monako 40, Peru 38, Bosna in Hercegovina 36, Libija 26, Črna Gora 25, Maroko 21.

Tonejc slavil v derbiju dneva

V igri v krog je žreb slovenskemu predstavniku Dejan Tonejcu že v prvem dvoboju skupinskega dela tekmovanja v igri v krog namenil Italijana Emanueleja Bruzzoneja. Derbi dneva je Tonejc odlično odprl in v prvem obratu približal vse štiri krogle, po drugem obratu pa je ob številnih napakah Italijana z natančnimi zadetki povedel z 8:3. V tretjem obratu je imel Bruzzone priložnost, da bi se z dvema zadetima balinoma povsem približal, a je obakrat zgrešil. Aktualni svetovni podprvak se je v petem obratu ponovno zbral in s štirimi zadetki pobegnil na 15:9, nato pa v nadaljevanju dvoboja z zbrano igro zabeležil prepričljivo zmago s 26:15. “Z Bruzzonejem se dobro poznava, saj sva se tudi v italijanskem prvenstvu že večkrat srečala. Odigral je malce slabše, jaz pa sem v skladu z željami, tako da sem zelo zadovoljen. Sedaj si želim prvega mesta v skupini, nato pa bomo čakali na četrtfinalni žreb,” je bil po gladki zmagi zadovoljen Tonejc, ki se bo za prvo mesto v skupini v četrtek pomeril z Estoncem Artijem Lindvestom, zmaga pa ga pelje neposredno med osmerico najboljših.

Igra v krog, 1. kolo:

Skupina I: Argentina – Maroko 23:20, Madžarska – Avstralija 12:18

Skupina II: Estonija – Libanon 21:14, Slovenija (Dejan Tonejc) – Italija (Emanuele Bruzzone) 26:15

Skupina III: Čile – Turčija 21:19, Srbija – Hrvaška 21:20

Skupina IV: Tunizija – Monako 23:16, Japonska – Peru 21:20

Kozjek nadigral Libijca

 Dopoldanski spored je uspešno zaključil Jure Kozjek, ki se je v igri posameznikov pomeril z Libijcem Ahmetom Fayadom. Tako kot jutranji dvoboj dvojic, v katerem sta se srečala Kozjek in Fayad, je tudi obračun posameznikov potekal po slovenskih notah. Kozjek je v uvodnem delu dvoboja mirno povečeval prednost, po dobrih 25 minutah pa je s štirimi osvojenimi točkami pobegnil na 8:0. V naslednjih minutah je Kojzek povišal na 11:0, nato je Fayad vendarle prišel do dveh točk, a je že v naslednjem obratu Kozjek zaključil delo in po 55 minutah igre slavil s 13:2. “Libijec je morda najslabši tekmec na turnirju, a sem kljub temu celotno tekmo skušal igrati na čim daljši razdalji, saj sem skušal priti v pravi tekmovalni ritem. Z igro sem kar zadovoljen in na takšen način moram nadaljevati naprej,” je po svoji drugi današnji zmagi povedal Kozjek, ki se bo v četrtek za prvo mesto v skupini in s tem napredovanje v četrtfinale pomeril proti Srbu Milanu Raškoviću.

Posamezno, 1. kolo:

Skupina I: Bosna in Hercegovina – Hrvaška 10:12, Italija – Kitajska 10:9

Skupina II: Libija (Ahmet Fayad) – Slovenija (Jure Kozjek) 2:13, Srbija – Tunizija 10:7

Skupina III: Argentina – Monako 10:9, Avstralija – Peru 10:7

Skupina IV: Črna Gora – Turčija 13:7, Maroko – Čile 6:13

Suveren začetek Borčnika v hitrostnem zbijanju

Po svečani otvoritvi svetovnega prvenstva so balinišče zasedli tekmovalci v hitrostnem zbijanju, med katerimi je kot šesti svoj uvodni nastop opravil Aleš Borčnik. S kar 47 zadetimi kroglami iz 50 metov ter najboljšim rezultatom prvega kroga kvalifikacij je slovenski balinar potrdil vlogo enega izmed favoritov za najvišja mesta in lahko mirno pričakuje četrtkov drugi krog. “Rezultat je morda še boljši od pričakovanj, saj se še prilagajam na razmere. Upam, da se po jutrišnjem zaključku kvalifikacij kot prvouvrščeni uvrstim v četrtfinale,” je bil po nastopu upravičeno zadovoljen Borčnik.

Hitrostno zbijanje, 1. krog kvalifikacij:

Slovenija (Aleš Borčnik) 47, Italija 45, Hrvaška 41, Turčija 40, Kitajska 39, Avstralija 35, Argentina 34, Črna Gora 31, Bosna in Hercegovina 29, Monako 27, Libija 26, Srbija 26, Čile 22, Maroko 19, Peru 17.

Janžič za uvod zbral 16 točk

Uspešen prvi dan za slovensko izbrano vrsto je v natančnem zbijanju zaključil Davor Janžič, ki je v najbolj nepredvidljivi disciplini v prvem kvalifikacijskem krogu zbral 16 točk in bo v četrtek poskušal potrditi napredovanje v četrtfinale. Branilec naslova svetovnega prvaka v tej disciplini je po nastopu povedal: “Zadovoljen sem s svojimi meti, ne pa s končnim rezultatom.“