Slovenci blestijo na svetovnem prvenstvu v Turčiji

Deli novico s tvojimi prijatelji

Tudi drugi dan svetovnega balinarskega prvenstva v Turčijo so slovenski balinarji pridno zbirali zmage v klasičnih disciplinah in si tako zagotovili malce več počitka pred pričetkom četrtfinalnih obračunov. Uspešni so bili tudi tekmovalci v tehničnih disciplinah, tako da slovenska reprezentanca ostaja v igri za odličja v vseh šestih disciplinah.

 Dvojica Davor Janžič – Jure Kozjek je z zmagama proti tekmecem iz Libije in Avstralije osvojila prvo mesto v skupini. Z enakim supehom se po zmagah proti reprezentantoma Italije in Estonije v igri v krog lahko pohvali Dejan Tonejc, medtem ko si je Jure Kozjek v igri posameznikov četrtfinale izboril proti Libijcu in Srbu. Aleš Borčnik in Anže Petrič bosta kot drugouvrščena iz kvalifikacij v četrifinalu štafetnega zbijanja polfinale lovila proti Kitajcema, Davorja Janžiča s petim rezultatom kvalifikacij natančnega zbijanja čaka četrtfinalni dvoboj s Hrvatom Perom Ćubelo, Aleš Borčnik

Slovenska dvojica v četrtfinalu

 Tako kot v sredo so tudi v četrtek tekmovalni dan odprli igralci v igri dvojic. Slovenska reprezentanta Davor Janžič in Jure Kozjek sta se po sredini zmagi proti reprezentanci Libijie z 11:3 za prvo mesto v skupini pomerila proti Avstralcema Tonyju Palermu in Angelu Parisiju. Janžič in Kozjek sta obračun odprla suvereno in pridno zbirala točke vse do 8:0. Sledil je slabši obrat in Avstralca sta vknjižila tri točke, po vodstvu Slovencev z 9:3 pa sta se še uspela približati na 9:5. V končnici dvoboja sta se skušala reševati tudi z zbijanjem balina, a se jima načrt ni izšel. Tako sta morala Palermo in Parisi po 90 minutah igre stisniti roko slovenski dvojici, ki si je z zmago s 13:5 zagotovila mesto v četrfinalu, tekmeca pa bo dobila po petkovih dopoldanskih obračunih repasaža. “Zmaga ni bila ravno gladka, saj je Parisi odlično bližal. S skupnimi močmi sva prišla do zmage. Ob spremljanju preostalih dvobojev sva lahko opazila, da je v ostalih skupinah ogromno kakovostnih dvojic, tako da upava na malce sreče pri žrebu četrtfinalnih parov,” se je po uspešnem skupinskem delu proti izločilnim bojem ozrl Kozjek. Mesto v četrtfinalu so si ob slovenski navezi kot zmagovalke skupin že zagotovile dvojice Milaković – Butorac (Srbija), Mana – Barbero (Italija) in Ćubela – Ćubela (Hrvaška).

Igra dvojic, 2. kolo:

Skupina I: Srbija – Monako 6:5, Čile – Estonija 13:2

Skupina II: Turčija – Italija 3:9, Tunizija – Maroko 7:9

Skupina III: Argentina – Hrvaška 1:6, Švica – Japonska 4:9

Skupina IV: Slovenija (Davor Janžič – Jure Kozjek) – Avstralija (Tony Palermo – Angelo Parisi) 13:5, Peru – Libija 11:5

Borčnik in Petrič za medaljo proti Kitajcema

Že pred drugim krogom kvalifikacij štafetnega zbijanja napredovanje slovenske dvojice Aleš Borčnik – Anže Petrič med najboljšo osmerico ni bilo vprašljivo. Slovenska reprezentanta sta v prvem krogu s 53 točkami zabeležila drugi rezultat in v drugem nastopu z 52 točkami potrdila mesto v četrtfinalu, kjer ju v petek čaka obračun proti Kitajcema Li-Chunu in Gianu, zmaga pa zagotavlja najmanj bron. “Z rezultatom ne moreva biti povsem zadovoljna, vendar sva zadržala drugo mesto, tako da sva se izognila morebitnemu polfinalnemu obračunu z Italijanoma. Seveda se bova najprej osredotočila na četrtfinalni obračun s Kitajcema,” je pojasnil Borčnik.

Štafetno zbijanje, kvalifikacije:

Italija 54+54=108, Slovenija (Aleš Borčnik – Anže Petrič) 53+52=105, Hrvaška 49+50=99, Turčija 49+44=93, Avstralija 42+47=89, Argentina 46+41=87, Kitajska 44+42=86, Čile 42+38=80, Peru 38+41=79, Bosna in Hercegovina 36+34=70, Srbija 38+31=69, Monako 40+19=59, Črna Gora 25+29=54, Maroko 21+31=52, Libija 26+15=41.

Pari četrtfinala:

Italija (Roggero, Ferrero) – Čile (Toso, Barbaro)

Slovenija (Borčnik, Petrič) – Kitajska (Li-Chun, Gian)

Hrvaška (Živolić, Kraljić) – Argentina (Hecker, Rupere)

Turčija (Can Yakin, Altay) – Avstralija (Pascuzzi – Samsa)

Kozjek z dvema zmagama med najboljšo osmerico

 Še drugi četrtfinalni nastop si je v dopoldanski urah zagotovil Jure Kozjek, ki je v igri posameznikov osvojil prvo mesto v skupini in bo ime tekmeca med najboljšo osmerico izvedel v petek. Trikratni svetovni prvak v tej disciplini je včeraj ugnal Libijca Ahmeta Fayada s 13:2, danes pa je bil boljši od Srba Milana Raškovića. Že uvodni del tekme je napovedal prepričljivo zmago Slovenca, ki je z dobrim bližanjem in zbijanjem povedel s 6:0 ter nato brez večjih težav nadziral dogajanje na igralni stezi. Rašković se je še najbolj približal pri rezultatu 9:4, a je Kozjek že v naslednjem obratu zabeležil dve točki. V zadnjem obratu ni na stezi ostala nobena krogla, tako da je bil končni rezultat 11:4. “Kontroliral sem dogajanje, saj sem dvoboj začel na visokem nivoju. Morda sem v nadaljevanju naredil nekaj več napak pri bližanju, a sem dobro zbijal, kar je bila dobra priprava za naslednje tekme, ko bo potrebno več zbijati,” je uspešno opravljeno nalogo pokomentiral Kozjek. V četrtfinale so ob Kozjeku neposredno napredovali še Italijan Davide Sari, Argentinec Guilermo Montemerlo in Čilenec Rodolfo Galvez.

Posamezno, 2. kolo:

Skupina I: Italija – Hrvaška 2:13, Bosna in Hercegovina – Kitajska 13:7

Skupina II: Slovenija (Jure Kozjek) – Srbija (Milan Rašković) 11:4, Tunizija – Libija 10:12

Skupina III: Argentina – Avstrallija 12:6, Peru – Monako 6:13

Skupina IV: Črna Gora – Čile 7:13, Maroko – Turčija 8:7

Tudi Tonejc suvereno v četrtfinale

Serijo uvrstitev slovenskih balinarjev v četrtfinale je podaljšal Dejan Tonejc, ki je proti Estoncu Artiju Lindvestu zabeležil drugo zmago v igri v krog in se veselil prvega mesta v skupini. Po dokaj izenačenem začetku je slovenski balinar v tretjem obratu pobegnil na 11:7, kar mu je olajšalo delo v nadaljevanju dvoboja. S solidnim bližanjem in natančnimi udarci krogel je izkoriščal napake tekmeca in vztrajno poviševal svojo prednost. Dvoboj je bil odločen že po šestem obratu, ko je zelo razpoloženi Tonejc povedel z 22:13, končnih 32:17 pa potrjuje, da ima Slovenija tudi v tej disciplini favorita za najvišja mesta. “To je bila že tista prava igra. Nisem se obremenjeval s tekmecem, temveč sem se skušal osredotočiti na svojo igro. Končni rezultat potrjuje, da sem igral zelo dobro. Sedaj bo potrebno poočakati, katerega tekmeca mi bo žreb namenil v četrtfinalu,”  je dejal Tonejc, ki mu družbo v četrtfinalu že delajo Srb Srđan Butorac, Argentinec Nicolas Pretto in Tunizijec Achref Zouaoui, že v skupinskem delu pa je po dveh porazih presenetljivo izpadel Italijan Emanuele Bruzzone.

Igra v krog, 2. kolo:

Skupina I: Argentina – Avstralija 27:15, Maroko – Madžarska 14:18

Skupina II: Slovenija (Dejan Tonejc) – Estonija (Arti Lindvest) 32:17, Italija – Libija 23:25

Skupina III: Čile – Srbija 17:18, Hrvaška – Turčija 25:18

Skupina IV: Tunizija – Peru 24:15, Japonska – Monako 17:20

Janžič za polfinale proti Hrvatu Ćubeli

 Tudi v vedno nepredvidljivem natančnem zbijanju bo imela Slovenija po zaslugi Davorja Janžiča svojega predstavnika v četrfinalu. Gorenjski bombarder je v drugi seriji kvalifikacij ponovil rezultat iz prve serije in se s skupno petim izzidom prebil med elitno osmerico. Janžiča čaka v petkovem četrtfinalu obračun s Hrvatom Perom Ćubelo, ki je imel v kvalifikacijah četrti rezultat, četrtfinalna tekmeca pa sta v kvalifikacijah zbrala enako število točk.

Natančno zbijanje, kvalifikacije:

Turčija (Ozturk) 27+24=41, Italija (Mana) 24+11=35, Čile (Galvez) 18+15=33, Hrvaška (Ćubela) 22+10=32, Slovenija (Janžič) 16+16=32, Japonska (Toyoda) 13+18=31, Avstralija (Mikolic) 15+14=30, Srbija (Milaković) 11+17=28, Urugvaj (Fagian) 8+16=24, Tunizija (Khiari) 11+12=23, Monako (Peyret) 17+4=21, Maroko (Ouinaksi) 13+8=21, Črna Gora (Petković) 7+13=21, Argentina (Montemerlo) 4+11=15, Libija (Fayad) 10+4=14.

Pari četrtfinala:

Turčija (Ozturk) – Srbija (Milaković)

Italija (Mana) – Avstralija (Mikolic)

Čile (Galvez) – Japonska (Toyoda)

Hrvaška (Ćubela) – Slovenija (Janžič)

Borčnik v polfinale s prvim rezultatom

Četrtkov spored so zaključili tekmovalci v hitrostnem zbijanju, med katerimi je bil ponovno v ospredju Aleš Borčnik. Po izjemnih 47 točkah v sredo je bil Borčnik v drugem kvalfikacijskem nastopu malce manj natančen, a je s 43 zadetki potrdil prvo mesto v kvalifikacijah in bo v petkovem četrfinalu nastopil proti Črnogorcu Marku Lukoviću. “S prvim mestom v kvalifikacijah sem izpolnil cilj. Rezultat v seriji je soliden. Malce preveč sem se ukvarjal s tem, kdaj bom upočasnil tempo in zaradi tega zgrešil nekaj krogel. V petek bom napadel zmago v četrtfinalu,” je odločno dodal šesti slovenski četrtfinalist.

Petek prinaša izločilne boje

Po zaslugi odličnih predstav slovenskih balinarjev bo tudi petkov spored za slovensko izbrano vrsto zelo razgiban. V vseh šestih disciplinah bodo varovanci Antona Kosarja nastopili v četrtfinalnih obračunih, popoldne pa bodo na sporedu tudi prva polfinala.