Morje znova poplavljalo

Deli novico s tvojimi prijatelji

Zaradi povečanega plimovanja je danes morje znova poplavilo nižje predele obale. V Piranu je poplavilo Tartinijev trg, v Izoli pa so vodne pregrade uspešno zajezile plimovanje. Objekti tako na srečo tokrat niso bili ogroženi.

Regijski center za obveščanje Koper je zaradi visokega plimovanja morja v Piranu ob 8.53 celo sprožil sireno javnega alarmiranja z znakom – opozorilo na nevarnost. Sirena se je oglasila tudi v Izoli.

V Izoli so začasno zaprli promet proti Sončnemu nabrežju in naprej proti staremu mestnemu jedru, na terenu so bili tudi gasilci tamkajšnjega prostovoljnega gasilskega društva. Z vodnimi pregradami so uspeli zajeziti večji del plimovanja, kar pomeni, da v Izoli ni zalilo nobenega objekta.

V Piranu je poplavilo osrednji Tartinijev trg, vendar voda ni prodrla do hiš, saj so zaščitene s protipoplavnimi vrečami.

V izolski občini so že v četrtek napovedali, da bodo šli v najavo naravne nesreče. Prebivalstvu na ogroženih območjih so tako razdelili več tisoč protipoplavnih vreč.

Po podatkih oddelka za hidrološke napovedi Arsa ima Drava na meji z Avstrijo pretok okoli 900 kubičnih metrov na sekundo, v stari strugi dolvodno od pregrade Markovci okoli 800 kubičnih metrov na sekundo. Preko dneva in zvečer se bo pretok Drave povečeval in v noči na ponedeljek dosegel predvidoma 1510 kubičnih metrov na sekundo. Drava bo ob tem poplavljala na več mestih ob strugi.

Geološki zavod Slovenije obvešča, da je danes zaradi napovedanih močnih nalivov in padavin povečana tudi verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov na celotnem ozemlju Slovenije.

Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih.

 

Foto: Janez Kočar