Pokukajmo v kuhinjo znanih obrazov

Deli novico s tvojimi prijatelji

Le kaj si za kosilo pripravljajo modna gurujka Lorella Flego, šarmantni Jan Plestenjak in talentirana Lea Sirk? Kaj radi skuhajo svojim prijateljem, družinskim članom in boljšim polovicam?

Vse in še več bomo izvedeli v novi rubriki »Pokukajmo v kuhinjo znanih obrazov«, kjer se bomo enkrat mesečno lotili njihovih receptov.

Po norem letu 2019, ki ga je doživela naša priljubljena Primorka Sanja Sirk, sem se za prvi kuharski recept obrnila prav nanjo. Obožuje kuhinjo, hrano in vse, kar je povezano z gurmanskim svetom. Od vedno kuha s srcem za svoje najbližje, po oddaji Masterchef Slovenija, kjer je osvojila zavidljivo 2. mesto, pa je postala prava kuharica in svoje poslanstvo našla v kuhinji ankaranske Ville Andor. Danes pripravlja prave masterchefovske jedi, pred tem pa je kot mama številčne družine kuhala le doma, za svoje najdražje.

Prosila sem jo za preprost recept, ki bi ga lahko pripravila tudi sama, ker vemo, kako je z zapletenimi recepti. V trenutku se nam zazdijo težki, ogromno je sestavin, ki jih doma ne najdemo, sploh pa so postopki priprave jedi v veliko primerih zelo zahtevni in kaj kmalu izgubimo začetno motivacijo.

 width=

Z nasmeškom na obrazu mi je zaupala svoj domači recept za njoke z mesnimi lističi in jurčki. Pa začnimo.

SESTAVINE:

– 300 g njokov

– 200 g govejega fileja narezanega na tanke lističe

– 100 g narezanih jurčkov

– 1⁄2 sesekljane čebule srednje velikosti

– 1 dcl belega vina

– žlička hladnega masla

– 1⁄2 l goveje jušne osnove

– olivno olje, sol, poper

– sesekljan peteršilj, pest naribanega parmezana

– vejici timijana in rožmarina

POSTOPEK

Na olivnem olju prepražimo čebulo, dodamo mesne lističe, narezane jurčke in vse dobro prepražimo ter zalijemo z belim vinom. Ko se vino pokuha, dodamo timijan in rožmarin, zalijemo s polovico jušne osnove in na počasnem ognju kuhamo približno 10 do 15 minut, da se omaka naravno zgosti. Če se nam zdi pregosta, ji dodamo še malo jušne osnove. Med tem časom v kropu skuhamo njoke. Ko njoki priplavajo na vrh, jih odcedimo in damo v omako. Vse skupaj počasi pokuhamo še na nizkem ognju (minuto ali dve), da se njoki prepojijo z omako. Za konec dodamo žličko hladnega masla in pest naribanega parmezana. Previdno premešamo in po želji potresemo s sveže nasekljanim peteršiljem. Pa dober tek.

  1. s.: Če si želite res vrhunski okus, zavihajte rokave in sami poskusite narediti prave domače njoke. Sanja mi je z velikim veseljem zaupala svoj recept.

SESTAVINE:

– 1⁄2 kg kuhanega krompirja – 2 žlici masla

– 1 jajce

– 1 rumenjak

– ostra moka po potrebi – sol, poper

POSTOPEK:

Krompir kuhamo v vodi toliko časa, da se zmehča. Nato ga pustimo, da se malce ohladi in da iz njega izhlapi vsa odvečna voda. Počasi ga pretlačimo, mu dodamo maslo in premešamo. Ko se popolnoma ohladi, mu dodamo jajce, rumenjak, sol in poper. Počasi mu dodajamo ostro moko in to do trenutka, ko se ne bo več lepil. Naredimo približno 2 cm debele svaljke in jih narežemo (velikost je poljubna). Njoke skuhamo v slanem kropu. Ko priplavajo na površje, jih odcedimo in damo v poljubno omako.

Sedaj pa je vse na nas! Operimo si roke, vzemimo predpasnik, globoko zadihajmo in uživajmo!

Klara Beltram