Urejanje pešpoti iz Belvederja do Belih skal

Deli novico s tvojimi prijatelji

Pred kratkim se je kljub izrednim razmeram v času razglašene epidemije nalezljive bolezni COVID -19, pričelo urejanje pešpoti iz Belvederja do plaže, ki se nahaja pod klifom Krajinskega parka Strunjan – Bele skale. Obnova bo potekala s sonaravnimi metodami za zmanjšanje erozije.

 

Občina Izola in JZP Izola, kot partner projekta INHERIT sta v sodelovanju s Krajinskim parkom Strunjan pripravila načrt pilotne sanacije in obnovo omenjene poti primarno s tehniko suhega zidu. Dostop ni namenjen masovnemu turizmu, zato z obnovo ne bomo dodatno obremenjevali okolja. Je pa s posegi lažje nadzorovati nosilno vzdržnost območja ter zagotavljati večjo varnost obiskovalcev.

 width=Za obnovo je zadolžen mojster suho-gradnje Dean Zadravec iz Zavoda Suhi zid. Predvideva se obnovitev stopnic in postavitev suhega zidu ter ureditev odvodnjavanja ob poti. Dela bodo zaključena predvidoma do konca aprila 2020. Pot bo v času obnove zaprta za obiskovalce.

 width=

Čezmejni projekt INHERIT, sofinanciran iz programa Interreg Mediteran, združuje 15 projektih partnerjev iz celotnega Sredozemlja in spodbuja ohranjanje in ovrednotenje naravne in kulturne dediščine tega območja. Na našem območju bodo tako partnerji v času trajanja projekta iskali nove, trajnostne turistične ponudbe, katerih glavni namen bo zmanjšanje vpliva masovnega turizma in ohranjanje naravne ter kulturne dediščine obalnih in pomorskih turističnih destinacij. Tudi druge pilotne aktivnosti se bodo izvajale v Sodelovanju s Krajinskim parkom Strunjan.