Odstopil predsednik Jadralne zveze Slovenije, Aljoša Tomaž

Deli novico s tvojimi prijatelji

Z včerajšnjim dnem je predsednik Jadralne zveze Slovenije, Aljoša Tomaž, ki je tako ali drugače krmaril jadralno skupnost skoraj eno desetletje, iz osebnih razlogov nepreklicno odstopil.

 

Kot vodja zveze se je prvič pojavil leta 2011, na uradno priznani skupščini pa je bil izvoljen 20. marca 2013 v Ljubljani. S tem so se tudi končali nekajletni spori v slovenskem jadranju, predvsem pa je njegovemu prevzemu krmila sledila finančna konsolidacija JZS.  Ne le finančno, tudi organizacijsko je zveza pod njegovim vodstvom zelo uspešno podprla razvoj na področju mladinskih kategorij od optimistov naprej, saj je od takrat število mladih jadralcev naraščalo. Vzpostavili so tudi pogoje za izjemno uspešen nastop na olimpijskih igrah v Riu 2016 in ustanovili samostojno sekcijo za velike jadrnice, ki je uspešno oživila jadranje v slovenskem morju in Pokal Slovenije.

 

Drugič je bil na čelo JZS soglasno izvoljen 6. julija 2017 v Izoli. Takrat je izpostavil, da je nujno okrepiti organizacijsko strukturo in usmerjati delovanje od priprav reprezentantov do nastopov na ključnih tekmah, tehnično in kadrovsko okrepiti JZS (trenerji, sodniki, organizatorji), podpirati program razvoja infrastrukture JZS in zagotoviti uspešen nastop na naslednjih olimpijskih igrah. Manj kot leto dni pozneje je 18. maja 2018 odstopil zaradi drugačnih pogledov na financiranje in organizacijo reprezentančnih vadbenih centrov, nato pa na skupščini 20. decembra 2018 vnovično kandidaturo vezal na sprejem elementov novega koncepta delovanja zveze. Sledila je preselitev zveze v nove prostore lani dokončanega Jadralnega centra Portrož in uspešen zagon Nacionalne panožne športne šole JZS. Zagotovljeno je bilo stabilno financiranje reprezentančnih trenerjev, zveza je namreč uspela na razpisu za sofinanciranje trenerskega dela v okviru NPŠŠ, ki daje vzpodbudne rezultate. Zagotovljena je bila podpora klubom pri financiranju v razredu optimist, dobro je začela delovati sodniška organizacija,  uspešno je bila zagotovljena dokaj stabilna baza sponzorjev, v tem času pa je zveza tudi poskrbela za dostojno obeleževanje uspehov jadralcev in jubileja JZS. Nadaljnji razvoj je začrtan v okviru Nacionalne panožne športne šole.

 

Izjemno dobro delovanje zveze pa se je pokazalo prav v teh težkih časih epidemije koronavirusa, kar so potrdili tudi naši jadralci, in to ne le pri zagotovitvi trenažnega procesa in dodatnih vsebin na daljavo, temveč tudi s koordinacijo priprave in odobritve ukrepov za možnost treniranja na morju v času omejenega gibanja.