Biti srečen je tvoja odločitev

Deli novico s tvojimi prijatelji

NASVET ZA SREČO

 

Vsi smo iskalci pozitivnih občutkov. Radi se smejimo, veselimo, ljubimo. A kot da so to le trenutki, ki minejo še predno bi zares začeli uživati. Ugotovila sem, da sploh ni lahko biti srečen in da se vse preveč ljudi odloča ostati v kaosu, jezi in zamerah.

 

Govorim o odločitvah, ker je biti srečen tudi odločitev. To pomeni, da sem pripravljena sprejeti izkušnjo kot tako in v njej zavestno poiskati pozitivne stvari, se na njih osredotočiti in si dovoliti, da se razleze po meni občutek ljubezni in hvaležnosti. Vse lepo in prav, dokler se ne znajdemo v zakonskem prepiru, pod pritiski v službi, v vseh obveznostih in pričakovanju drugih ljudi. Če smo osredotočeni na situacije, ki se odvijajo okoli nas, potem se hitro oddaljimo od sebe.Posledica tega pa je, da smo nesrečni.

Ko uspemo center pozornosti zavestno usmerjati nase in na stvari, ki so nam pomembne, se približamo tudi sreči. Že od nekdaj nas učijo, da so pomembni drugi, da so pomembne njihove potrebe, želje, da nismo vredni pozornosti in spoštovanja. Zato nam na poti do sreče zagotovo lahko pomaga tudi to, da začnemo razumeti svoje odnose in vzorce delovanja. Zakaj se bojite, kaj vas jezi, kaj vas boli? Bili smo prizadeti in mnogi nosimo s sabo svoje travme, težke izkušnje, ločitve, …  Pozabljamo pa, da poznamo tudi odpuščanje. Ne gre samo za besedo. Odpuščanje je proces, ki nam pomaga do svobode. To od nas zahteva tudi obdobje po svetovni pandemiji. Bili smo prizadeti, v šoku, jezni, besni in žalostni, a po vseh teh tednih že gledamo iz svojih domov in ponovno iščemo stvari, ki so nas veselile pred tem. In izbira je vedno naša – bomo ostali jezni, ker so nas »zaprli« ali si bomo dovolili spet občutiti srečo, svobodo, sonce, svetlobo?

Moj nasvet je torej, da zavestno usmerite pozornost, na stvari v katerih uživate.

 

Eva Erpič, zakonska in družinska terapevtka

Uni.dipl.soc. delavkam

Za terapije sem na voljo preko skypa.

Prijavite se preko emaila: info@evaerpic.si ali na telefonski številki 041/410-843.