Deli novico s tvojimi prijatelji

Nalezljive bolezni, nalezljiva čustva

 

Naš imunski sistem je edini, ki nas lahko obdrži pri zdravju in nas pozdravi, ko smo bolni. V evolutivni naturopatiji ta trditev drži tudi za avtoimunske bolezni.

 

Večina ljudi ve, kako krepiti imunski sistem od zunaj, z vnosom vitaminov, probiotikov, zeliščnih tinktur, zdrave prehrane, z gibanjem v naravi, … Kaj pa od znotraj? Tako kot so organi povezani s čustvi in našim doživljanjem, je tudi imunski sistem odvisen od našega globokega doživljanja čustev in življenja nasploh.

 

Gre za t. i. “čustven imunski sistem”, za katerega je dokazano, da ga stres in negativna čustva slabijo, medtem ko ga pozitivna čustva in predvsem smeh, krepijo, saj povečujejo število naših protiteles. Vsi vemo, da je razpoloženje nalezljivo. Ko smo priča žalostnemu ali pretresljivemu dogodku, postanemo žalostni in prestrašeni tudi mi. Čustva drugih prehajajo v nas. To se zgodi zaradi zrcalnih nevronov (mirror neurons). Da bi obdržali dober imunski sistem je torej pomembno, da se ne “nalezemo” negativnih čustvenih stanj, katerim smo, hote ali nehote, podvrženi vsak dan. To je še toliko bolj pomembno, ko postanejo negativna vzdušja kolektivna.

 

Za osebe, ki niso podvržene kolektivnim vzdušjem pravimo, da imajo močan čustven imunski sistem. Toda, če za nas to ne velja, kako ga lahko okrepimo? Tako kot so nalezljiva negativna čustvena stanja, so nalezljiva tudi pozitivna, čeprav nekoliko težje. Vemo, da če se ena oseba smeje, se bodo kmalu začeli smejati tudi ostali, ki so v njeni bližini. Zamislimo se: zrcalni nevroni delujejo dvostransko, torej, kakšni ljudje me obkrožajo? Nasmejani, veseli, optimistični? Če temu ni tako, moramo najprej pogledati sebe in začeti pri sebi.

 width=Kakšno energijo, vibracije, razpoloženje oddajam? Poglejmo svojo okolico in dobili bomo odgovor. In spet smo pri samozavedanju oz. zavedanju sebe, svojega jaza, saj je najboljši način za krepitev čustvenega imunskega sistema ta, da sami širimo pozitivna čustva in optimizem.

 

Ko se bomo sami spremenili, se bo spremenila tudi naša okolica. To se zgodi, ko smo sposobni ohranjati in širiti ideale, delovati v skupno dobro, ko smo predani neki dejavnosti, osebi, znanju, resnici, razvoju svojega in tujih življenj, poglabljanju vase in spoznavanju sebe. Ko živimo in delujemo iz ljubezni do sebe in do drugih.

 

Prepričana sem, da se zdi napisano marsikomu utopično, predvsem če se predolgo ali pregloboko nahaja v toksičnem čustvenem okolju. V tem primeru lahko koristi tudi “smejalna terapija”, ki dokazano koristi, saj ima smeh za človeka neštete dobre učinke. Izvajamo jo lahko sami, z gledanjem komičnih situacij, komedij, z branjem zabavnih knjig in z izogibanjem virov negativnih informacij in prizorov. Na ta način bomo morda svet uspeli videti tudi z nekoliko manj dramatičnega zornega kota in se neprijetnim situacijam uspeli kdaj celo nasmejati. Ko oseba sama ne uspe iz svoje čustvene stiske, velja omeniti še možnost, ki nam jo ponujajo Bachove cvetne esence, saj le-te, v pravi kombinaciji, posamezniku pomagajo do notranjega uravnovešenja in pozitivne naravnanosti na povsem naraven način.

 

Romina Salvi

naturopatinja

Naturopatski center Aureus

Hotel Laguna Strunjan

www.naturopatija.si

naturopatski.center@gmail.com

gsm: 040 371 190