Nihče ne uide nekaznovan

Deli novico s tvojimi prijatelji

Kar nekaj časa smo spremljali neslavni trend povečanja števila kraj električnih koles na Obali. Pred nepridipravom niso bili varni tako turisti kot domačini. Sedaj je zgodba končno dobila epilog.

 

Policijski postaji Koper in Izola sta v času turistične sezone obravnavali več tatvin koles in električnih koles. Tatvine so storilci izvrševali predvsem s parkirišč za kolesa ali z nosilcev vozil, kamor so bila kolesa nameščena. Na podlagi zbranih obvestil so policisti Policijske postaje Koper ugotovili, da je osem tovrstnih kaznivih dejanj izvršil 27-letnik, prebivalec Kopra. Poleg tatvin koles je izvršil še več drugih kaznivih dejanj in sicer tatvine različnih artiklov iz trgovin, tatvino nahrbtnika z vsebino, goljufijo in odvzem motornega vozila. V enem primeru sta mu pri izvršitvi tatvine pomagala še 36-letnik in 40-letnik, oba iz okolice Kopra.

 

Po poročanju Policijske postaje Izola je isti storilec tudi v Izoli ukradel tri kolesa, poleg tega pa je izvršil še dve tatvini različnih artiklov iz trgovin. V enem primeru mu je pri izvršitvi kaznivega dejanja pomagal 40-letnik iz okolice Kopra. Skupna vrednost odtujenih koles v Izoli je 4.700€, v Kopru pa približno 12.000€. Skupaj je torej ukradel za skoraj 17.000€ vredna kolesa, vendar pa preiskava še ni zaključena.

 

Policisti so opravili preiskavo stanovanjskih in drugih prostorov, ki jih storilec uporablja. Pri tem niso našli predmetov, ki si jih je pridobil s kaznivimi dejanji. Zoper osumljenca so podali kazenske ovadbe za 25 kaznivih dejanj. Po zaključenih policijskih postopkih je bil priveden na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Kopru, ki je zanj odredil pripor.

 

Policisti so ugotovili, da je ukradena kolesa takoj po izvršeni tatvini prodal naprej, zato s preiskavo kaznivih dejanj nadaljujejo v tej smeri.

 width= width=

O trendu kraj električnih koles sem povprašala Alena Vadnova, direktorja trgovine Axle v Kopru. Pravi, da v letošnjem letu niso presegli lanske prodaje električnih koles, saj taki nakupi ponavadi niso impulzivni in so največkrat odvisni od razpoložljivih sredstev posameznega kupca.

 

Cene električnih koles se v povprečju gibljejo okoli 2.000€. Seznanjen je s povečanjem števila kraj. Prepričan je, da so električna kolesa aktualna predvsem zaradi interesa in denarja.

 

Preprodajalcem je prioriteta na hitro zaslužiti, četudi gre za precej nizke zneske. Svojim strankam vedno svetuje, naj svoja kolesa ustrezno zaščitijo. Priporoča kvalitetne ključavnice, ki naj bodo vredne vsaj tri odstotke vrednosti kolesa.

 

Preventivni ukrepi v jesenskem času

 

Kot je moč opaziti, nismo nikoli popolnoma varni. Prihajajo krajši dnevi, s tem pa tudi sezonapovečanega števila tatvin v stanovanja in hiše.

 

Za bralce smo izpostavili nekaj preventivnih nasvetov za zmanjšanje možnosti kraj. V jeseni, ko so dnevi krajši, se praviloma poveča število vlomov v stanovanja in stanovanjske hiše. Tatvine so praviloma izvršene popoldne in zvečer, ko so oškodovanci odsotni. Storilci vlamljajo skozi okna ali vrata stanovanjskih hiš ter iz njih kradejo predvsem denar in nakit.

 

Po statističnih podatkih so storilci predvsem moški, stari med 24 in 54 let, medtem ko so žrtve največkrat starejši nad 64 let. V zadnjih letih se načini storitve vlomov v stanovanjske objekte niso bistveno spremenili. Najpogostejši načini vlomov so tako še vedno lomljenje ključavnic, vlom na vzvod ali s silo telesa, razbitje steklenih površin in razne neprevidnosti lastnikov (puščeni ključi, dostopne lestve, ipd.). Poznamo tudi primere vlomov v stanovanjske objekte s plezanjem v višja nadstropja stanovanjskih stavb. Storilci opazujejo objekte, v katerih so odprta oz. priprta okna ali balkonska vrata v nižjih nadstropjih. Še posebej so pozorni na znake, s katerimi sporočamo, da smo odsotni, kot so nalepljena sporočila na vratih, sporočila na telefonski tajnici, polni poštni nabiralniki in spuščene rolete.

 

Pred daljšo odsotnostjo bodite previdni in premišljeni.

– Vrednejše predmete shranite v hišne blagajne

– Poskrbite, da so predmeti, ki bi jih lahko storilec uporabil, pospravljeni in težko dosegljivi (lestve, orodje, …)

– Ključev ne puščajte na “skritih mestih”, kot so nabiralniki, predpražniki, lončki za rože

– Objektov ne puščajte v stanju, ki kaže na to, da nikogar ni doma

– Poskrbite, da na telefonskih odzivnikih nimate sporočil, iz katerih je razvidno, da vas ni doma

– Izklopite telefon iz omrežja

– Zapirajte okna in zaklepajte vrata, tudi na pomožnih objektih

– Pod okna posadite vrtnice ali druge rastline z bodicami, ki bodo za storilca nepričakovana ovira

 

Najboljša kombinacija zavarovanja imetja je tehnično varovanje (alarmi), vaša previdnost ter pomoč sosedov, prijateljev in znancev. V prvi vrsti lahko najbolj pomagajo prav osebe, ki so vam blizu in jim zaupate. Pomembno je vzpostaviti vtis, da je nekdo v hiši ali stanovanju, zato jih prosite, da v vaši odsotnosti:

– Praznijo poštni nabiralnik

– večkrat parkirajo na vašem dvorišču

– pustijo svoj avtomobil na vašem parkirnem prostoru

– občasno na vidnem mestu sušijo perilo

 

Previdnost pa ni odveč tudi takrat, ko ste sami doma, predvsem starejši in otroci. Zaklepajte vrata, ne odpirajte jih neznancem, vedno imejte zataknjeno varnostno verižico na vratih in na vhodih uporabljajte domofone ter kukala.

 

V primeru vloma si zapomnite, da se z vlomilcem nikar ne spuščajte v fizično obračunavanje. Poskušajte si zapomniti čim več vlomilčevih osebnih karakteristik (barva las, obrazne poteze, način hoje, telesna znamenja in tetovaže). Opazujte, kje se je storilec gibal in kaj je prijemal ter do prihoda policistov pustite kraj nedotaknjen (tako v objektu kot zunaj). Če ob prihodu domov opazite sledi vloma, ne vstopajte, kajti storilec je lahko še vedno v objektu. Ob morebitnem soočenju s storilcem se nikar ne izpostavljajte, zlasti, če je fizično močnejši, oborožen ali pa jih je več – vaša varnost je na prvem mestu.

 

Anja Vertnik