Od danes lahko policija uporablja električne paralizatorje

Deli novico s tvojimi prijatelji

Od danes, 1. septembra 2020, bodo slovenski policisti v izjemnih varnostnih primerih za obvladovanje nevarnih oseb lahko uporabili tudi električne paralizatorje. Seveda le takrat, ko bo to nujno in bodo izpolnjeni točno določeni zakonski pogoji.

 width=

Električne paralizatorje sicer že vrsto leto uporabljajo policisti večine držav Evropske unije in njihove izkušnje so pozitivne, saj paralizatorji zmanjšujejo možnosti poškodb v najzahtevnejših policijskih postopkih. Trenutno ima slovenska policija 20 električnih paralizatorjev, za njihovo uporabo pa je usposobljenih 237 policistov. Vsi postopki se bodo snemali, osebam pa bo po morebitni uporabi vedno zagotovljen tudi zdravstveni pregled.

 

Večina ljudi paralizatorja nikoli ne bo izkusila. Namreč njegova uporaba je usmerjena zgolj na najhujše kršitelje, ki s svojimi nasilnimi dejanji in grožnjami po življenju tudi po večkratnih opozorilih policistov ne bodo želeli prenehati.

 width=Kako električni paralizatorji delujejo v praksi?

 

Električni paralizator s pomočjo visoke električne napetosti začasno onesposobi osebo s t. i. nevromišično onesposobitvijo, kar pri osebi v času delovanja cikla prepreči upiranje, napad ali samopoškodovanje. Cikel delovanja električnega paralizatorja traja 5 sekund.

 

Policist lahko nevarno osebo s paralizatorjem obvlada in onesposobi z varne razdalje, brez fizičnega stika, zaradi česar si lažje zagotovi varno uporabo sredstev za vklepanje in vezanje ter s tem varen in učinkovit nadzor nad osebo.

Foto: www.policija.si