V ŽIVO ob 20h: predstava Jašek iz Gledališča Koper

Deli novico s tvojimi prijatelji

Dvajset let Gledališča Koper praznujejo tudi na odru male dvorane. V ta namen so pripravili serijo predstav, ki jim sledi pogovor z igralci. Prvotna zamisel je seveda bila, da bodo tako praznovali in se družili v krogu njihovega zvestega občinstva. Spet je tukaj zaprtje in morali so se znajti drugače. Odločili so se, da bodo kljubovali kulturi nenaklonjenim razmeram in predstave ponudili na kanalu Youtube in družbenem omrežju Facebook.

 

Doslej so neposredno iz male dvorane Gledališča Koper prenašali Služkinji, Začetek in minuli petek še Deklice ne bi smele igrati nogometa.

 

V petek, 13. 11. 2020, ob 20. uri pa je na vrsti Jašek (H. Pinter) v režiji Jake Ivanca. Zgodba govori o dveh plačanih morilcih in njunem čakanju na naslednjo žrtev. Čas ubijata z branjem in komentiranjem časopisnih člankov, kuhanjem čaja, pogovori o nogometu pa tudi o prejšnji žrtvi. Pogovor nenadoma prekine ropot; morilca odkrijeta jašek s priročnim dvigalom, ob njem pa govorilno cev, s pomočjo katere navežeta stik z delodajalci.

 

Enodejanka Jašek je tretja igra britanskega Nobelovega nagrajenca za literaturo, dramatika, igralca in nekdanjega gledališkega direktorja Harolda Pinterja (1930–2008), ki ga literarna zgodovina povezuje predvsem z dramatiko absurda in med njegova najznamenitejša dela uvršča prav njegove zgodnje igre. Več o predstavi z Rokom Matkom in Blažem Popovskim boste našli na povezavi https://www.gledalisce-koper.si/repertoar/jasek/, kjer so dostopne tudi fotografije.

 

Tudi tokrat bo predstavi sledil pogovor z igralci, ki ga bo vodil dramaturg Miha Trefalt. Serijo predstav, s katero zaznamujejo dvajset let Gledališča Koper, so poimenovali Moč igre.

 

»V Gledališču Koper želimo ohraniti stik z občinstvom in verjamemo, da je tako tudi obratno. Ogled predstav na spletu z neposrednim prenosom iz gledališča je brezplačen. Vsi, ki želijo podpreti naša prizadevanja po ohranjanju gledališča in umetnosti, pa to lahko storijo z nakupom virtualne vstopnice za 5 evrov. Vstopnico lahko kupijo na spletni strani Gledališča Koper: https://gledalisce-koper.kupikarto.si/dogodek.php?&dogId=2637&page=1 Del sredstev bo namenjen ohranjanju sodelovanja s samozaposlenimi v kulturi, ki so tako kot številni drugi ostali brez dela«, so pojasnili v koprskem gledališču.