Vrt v februarju

Deli novico s tvojimi prijatelji

Februar je mesec, ko moramo že resno razmišljati o našem vrtu.  Solato, zeleno, peteršilj in blitvo lahko sejemo v zaprte, ogrevane prostore. Če so vremenske razmere ugodne, pa lahko proti koncu meseca na prostem sejemo že korenček, redkvico, grah in bob. Pri setvi moramo nameniti pozornost izbiri substrata in lončkov. Pri izbiri substrata je pomembno, da izberemo kvalitetno mešanico s pravilno vsebnostjo hranilnih snovi. Substrate lahko kupimo v specializiranih trgovinah kot je semenarna Vanja v Luciji. Pri »nizkocenovnih substratih«  se hitro zgodi, da pride do kroničnega pomanjkanja zagonskih hranil za pravilno formiranje sadik. Pri izboru setvenih platojev in lončkov pa je najbolj priporočljivo izbirati med trpežnimi biorazgradljivimi materiali,da jih bomo lahko uporabili večkrat. Pozorni moramo biti tudi pri izboru semenskega materiala. Če imamo kaj svojega semenskega materiala, ga uporabimo ločeno, ostalo pa kupimo od semenskih hiš, ki imajo večletno tradicijo. Lončke moramo polniti tako, da je po polnitvi substrat še vedno rahel, e smemo sejati pregloboko, priporočljivo pa se je držati tudi setvenega koledarja.

 width=V zeliščnem vrtu se lahko lotimo okopavanja, pletja. Pomembno je, da odstranimo plevele, ki nam jih je pustila zima. Po okopavanju lahko površine prekrijemo z zastirko (z lubjem).  Z aplikacijo primerne debeline lubja, lahko v prihodni sezoni prepolovimo čas, ki ga bomo porabili za okopavanje zeliščnih grmičkov. Pomembno je, da pogledamo kako je z našimi zelišči; če so kaj poškodovana od zimske suše, mraza ali drugih poškodb.  Odstranimo vso odpadlo listje, da preprečimo gnitje ter pogoje za nastanek bolezni. Če imamo v zeliščnem vrtu posajene aloje, moramo poskrbeti za njihovo zaščito pred nizkimi temperaturami. Za pripravo napitka iz ALOE ARBORESCENS potrebujemo sadike stare 4 -5 let. Priskrbite si jih lahko v vrtnariji Ruzzier Černe na Parecagu.

 width=V sadnem vrtu pohitimo z opravljanjem še zadnjih zimskih vzdrževalnih del. Porežemo še kar nismo porezali. Opravimo lahko tudi dosajevanje rastlin na praznih sadilnih prostorih.

Velik izbor sadnega drevja imajo v semenarni Vanja, kjer si lahko priskrbite tudi mineralna, organska in bio gnojila za spomladansko dognojevanje. V vinogradih se lahko lotimo dosajevanja. Lahko zamenjamo količke, ki niso več primerni, preverimo žico ter opravimo dela, za katera v rastnem obdobju ne bomo imeli časa.

V okrasnem vrtu nas tudi v februarju s cvetenjem razveseljujejo nekatere rastline. Okrasna kutina je v vsem svojem čaru, orientalski telohi in hibridi so tudi na vrhuncu cvetenja. Tudi druge trajnice in grmovnice se začenjajo prebujati in nekatere imajo že cvetne nastavke, s katerimi nas spodbujajo da pridemo na vrt in kaj postorimo.

Travne površine so še vedno v mirovanju. Za vse, ki imate namakalne sisteme, je priporočljivo, da preverite če vse deluje kot je treba. V obdobju, ko bomo namakalne sisteme najbolj potrebovali, bodo vzdrževalci zelo težko dosegljivi.

Ptice igrajo pomembno vlogo na naših vrtovih. V hladnih mesecih potrebujejo našo pomoč pri prehrani, zato jim lahko nastavimo sončnična semena, proso, konopljina semena ali lojne pogače, ki jih ravno tako lahko kupite v semenarni Vanja.

Sašo Mejak