IZ DOMAČE KUHINJE: Šavor na rdeče

Deli novico s tvojimi prijatelji

Šavor je tipična istrska jed. Narejen je iz plavih rib, sardel ali sardonov, ki plavajo v vinskem kisu. Veliko receptov za pripravo te okusne in osvežilne jedi lahko najdemo v knjigah in na spletu, zato sem raje poiskal nekaj malo drugačnega, edinstvenega.

Ker se zaradi spomladanske utrujenosti spodaj podpisanega in tudi gospoda Borisa iz Gažona skupno kuhanje nikakor ni izšlo, sem moral rahlo improvizirati. Recept je seveda njegov, priprave pa sem se lotil kar sam. Upam, da mu bo slikovni dokaz tega recepta všeč.

Za začetek dobro očistimo sveže sardele in jih ocvremo v vrelem olju. Ko so zlato rjave barve, jih odcedimo, posolimo in pustimo, da se rahlo ohladijo. Medtem na tanke trakove narežemo čebulo, na drobno nasekljamo česen, očistimo in razkoščičimo zelene in črne olive ter oplaknemo kapre iz slanice.

Na zmernem ognju, na dveh žlicah olivnega olja, počasi in previdno posteklenimo čebulo, dodamo česen, nasekljane kapre in olive. Še preden česen porjavi, zalijemo z belim vinom, mešanico vinskega kisa in vode ter domačo paradižnikovo mezgo.  Če se vam ne ljubi pripravljati domače, bo tudi kakšna kvalitetnejša iz trgovine dobra. Solimo in popramo po okusu. Ko se omaka rahlo zgosti, dodamo na tanke kolobarje narezano limono, ki naj ne bo škropljena. Kuhamo še kakšno minuto, odstavimo s štedilnika in posujemo s sveže sesekljanim petršiljem.Nato se lotimo sestave šavorja.

V globljo stekleno posodo, z dobrim pokrovom, damo nekaj omake, jo prekrijemo s plastjo rib ter postopek ponavljamo, vse dokler nam ne zmanjka sestavin. Zaključimo s plastjo omake. Tesno pokrijemo in v hladilnik postavimo za nekaj ur, najbolje čez noč. Dlje kot pustimo počivati, bolj okusna bo jed.

 width=Za lažji nakup sestavin prilagam količine:

  • 2 kg saredel ali sardonov
  • eno čebulo in pol (izberemo malo večje)
  • 5 strokov česna
  • 8 dcl paradižnikove mezge
  • 100 gramov zelenih oliv
  • 100 gramov črnih oliv
  • 70 gramov kaper
  • 0.75 dcl vode
  • 0.75 dcl vinskega kisa
  • 1.5 dcl belega vina
  • 1 velika neškropljena limona
  • šopek svežega petršilja
  • sol in poper po okusu

Šavor ponudimo kot hladno predjed, zraven dodamo rezino kruha ali rezino hladne polente in vse skupaj poplaknemo s kakšno lokalno sorto belega vina.Ta prijetna jed nas bo osvežila in okrepčala v toplih pomladnih dneh ter nas zaradi preproste priprave morda odvrnila od nakupa manj zdrave konzervirane različice.

 

Rok Dekorti