IZ DOMAČE KUHINJE: Kroštole in vino

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ob pustu, poleg pisanih mask, pomislimo tudi na dobrote, ki nam jih ta letni čas prinaša. Ker je ta ravno pred vrati, sem prijazno gospo iz okolice Šmarij poprosil za pomoč pri pripravi krhkih flancatov, na obali poznanih zgolj kot ‘kroštole’.

Najprej jo je zmotil moj neizraziti naglas, zaradi katerega me je tekom druženja zmerjala, naslavljala s ‘foreštom’.

Pri pripravi ni bila nič kaj natančna, vsaj tako je izgledalo na prvi pogled. Sestavine je zložila na mizo, skrbno odmerjene z najzanesljivejšo tehtnico – svojimi rokami. Pripravila si je moko, sol, jajca, maslo, sladkor, steklenico tropinovca in steklenico malvazije.

Pripasala si je predpasnik in nalila 2 šilci žganja, enega zame, drugega zanjo, za moč pri pripravi testa in valjanju le-tega. Sicer je bilo za pitje malce prezgodaj, ampak nisem si drznil še bolj razjeziti gospe, ki je bila že tako malodušna zaradi mojega prigovarjanja, da bi celoten postopek tudi posnel.

Ko je vse sestavine lično zamesila, je testo pokrila in ga pustila kratek čas počivati. Po 20-minutnem odmoru, je rahlo pomokala mizo in testo razvaljala na približno 2 milimetra, za tem je vzela nož in razrezala testo na pravokotnike v katere je vrezala 2 zarezi in jih rahlo spodvihala.Tu je sledilo presenečenje zame, saj je pravokotnike premazala s tropinovcem rekoč, da je to ključ do hrustljavih ‘kroštol’. Nato je iz omare vzela širšo kozico, jo napolnila z oljem za cvrtje in vse skupaj postavila na kuhalnik. V vrelo olje je nato eno za drugo polagala kroštole. Ko so dobile zlato bravo, jih je vzela iz olja in jih odcedila. Še tople je posula s sladkorjem v prahu in že ko sem segel, da bi eno poskusil, me je ustavila rekoč, da jed ni popolna. Povedala je, da poleg spada še ‘supa’.

Istrska juha, po domače ‘supa’, ni nič drugega, kot pol litra dobrega domačega refoška z dvema žlicama sladkorja in kančkom olivnega olja , segreta ravno toliko, da se sladkor stopi, ob tem pa ne izpari preveč vina.

Sestavine (za približno 20 ‘kroštol’):

  • ½ kg bele moke
  • ščepec soli
  • 3 jajca
  • žlico stopljenga masla
  • 35 gramov sladkorja
  • šilce in pol tropinovca
  • žlico malvazije
  • naribano lupino ene limone

Recept:

Sesavine dobro pregnetemo in pustimo počivati 20 minut. Nato vse skupaj, na površini, ki smo jo predhodno posuli z moko, razvaljamo in narežemo na približno 3 x 5 centimetrov velike pravokotnike. V te nardimo zareze in jih nato pocvremo v največji posodi, ki jo najdemo doma. Ko kroštole postanejo zlate, zlate, ne rahlo rjave, jih odcedimo na kuhinjski brisački in tople posujemo s sladkorjem v prahu. Zraven obvezno dodamo še istrsko supo in postrežemo. Če ne želite pripravljati supe, bo zraven odlično šlo tudi kakšno dobro istrsko vino. Za vse, ki imate raje belo vino, pa vsekakor zraven kroštol priporočamo sladki muškat. Potrudite se in tudi sami pripravite to odlično slaščico.

 

Rok Dekorti