Ko mesto postane nočna mora lokalnih gostincev

Deli novico s tvojimi prijatelji

Majhno obmorsko mestece Piran, ki ga turisti označujejo kot eno najbolj romantičnih mest, v zimskem času, ko ulice objame noč, postane nočna mora vseh gostincev. V zadnjih dveh letih je namreč bilo vlomljeno  v kar 70 odstotkov lokalov, ki obratujejo v Piranu.

Zora Mužinič, predsednica sveta krajevne skupnosti Piran pripoveduje, da prebivalci Pirana že deset let poslušajo, da statistični podatki o kriminaliteti v Piranu nikakor ne odstopajo od povprečja, medtem pa v prebivalcih Pirana raste strah.

Piranski podjetniki kot tudi prebivalci so tako na varnostnem sosvetu, ki ga je organizirala Občina Piran, izpostavili dejstvo, da nikakor niso zadovoljni s tem, da so dosedanje politike kulturno in turistično živo mesto kot je Piran spremenile v mesto strahov, v mesto, ki navzven sicer še vedno kaže vso svojo lepoto, navznoter pa umira.

Mesto ogrožajo narkomani

»Predvsem v zimskih mesecih, Piran postane mesto duhov, kar tatovom daje idealne pogoje za vlome. Po 21. uri tu ni več nikogar, ulice so temne in neosvetljene. Samo v naš lokal v zadnjih letih vlomijo vsaj enkrat, če ne celo dvakrat na leto,« nam je zaupal solastnik lokala Čakola Luka Hren, ki je izpostavil tudi dejstvo, da mame svoje otroke, ki obiskujejo bližnjo glasbeno šolo, navadno prosijo, naj jih počakajo kar pri njemu v lokalu, zato, da so varni.

»Ko zjutraj prihajamo na delo, ne vemo, ali bodo vrata cela ali razbita. Zaradi takšne situacije mnogi razmišljajo o selitvi dejavnosti iz mesta. Zaskrbljeni smo, lastniki lokalov ponoči dežurajo pred lokali, zaposleni pa enostavno ne želijo več delati v nočnih urah,« je bil na seji varnostnega sosveta jasen tudi Matej Peljhan iz Skupine za varen in prijazen Piran.[rs_image_block align=”left” image=”1539″ photo_credit=”Foto: OBALAplus”]Glede na število prebivalcev je v mestu nadpovprečno preveč kriminala, ki je povezan predvsem s preprodajo prepovedanih drog. »Jasno je, da bodo ljudje s socialnega roba, narkomani, napravili popolnoma vse, za to, da bodo prišli do droge,« je bila nazorna Zora Mužinič. Znano je, da storilci v lokalih poskušajo priti predvsem do dnevnega izkupička, saj druge škode kot vlomljenih vrat ali oken in manjkajočega denarja, ne povzročajo. Poleg tega pa naj bi po besedah navzočih na varnostnem sosvetu vedeli kdo so storilci.

Občani zato kot eno od problematik izpostavljajo  Metadonsko ambulanto, kjer se zbirajo narkomani in evropski projekt Kažun, ki nudi pomoč in nastanitev brezdomcem, saj se nahajata v samem središču mesta. Zato so med drugim na varnostnem sosvetu predlagali, umik metadonska programa na drugo lokacijo. Po besedah komandirja policijske postaje Piran Aleša Kordiča, je to sicer tudi lahko ena od rešitev, pa vendar se pri tem poraja vprašanje, kakšen vpliv bi imel premik ambulante na novo okolje.

Po znanih informacijah metadonsko ambulanto v Piranu trenutno obiskuje 140 odvisnikov. Kot nam je zaupal Kordič, je med njimi kritičnih dvajset odvisnikov, od teh dvajsetih pa je takih, ki so jih že večkrat prijeli, pet.

Tatvine in vlomi v porastu v zimskem času

Poleg tega je Kordič vsem navzočim  predstavil statistiko in delo policistov, prav na področju izpostavljene problematike. Tako nam je zaupal, da tudi policisti opažajo, da so predvsem pozimi v porastu tatvine z vlomi. Samo v lanskem letu so prejeli  18 prijav vlomov v gostinske lokale. Kljub temu pa poudarja, da se splošna varnost v Piranu ni poslabšala.

»V letu 2018 smo obravnavali manj vlomov v stanovanja in na splošno nekaj manj vlomov kot v letu 2017. Zabeležili pa smo manjšo porast premoženjske kriminalitete, kjer gre za manjše škodne primere. Teh je bilo lani 71, predlani pa 52,« je za OBALAplus povedal komandir policijske postaje Piran in dodal, da odstopanj pri sami varnostni problematiki na področju javnega reda ni.[rs_image_block align=”right” image=”1538″ photo_credit=”Foto: OBALAplus”]Rešitev v poostrenem nadzoru?

Med drugim so občani kot rešitev problematike predlagali tudi zagotavljanje 24-urne navzočnosti vsaj dveh policistov ali redarjev, kar bi po njihovem mnenju in tudi mnenju Kordiča, bistveno vplivalo na samo varnost v mestu. Žal pa je policijska postaja Piran kadrovsko podhranjena.

Kljub temu, so od konca decembra, piranski policisti ob pomoči Policijske uprave Koper okrepili svojo prisotnost v mestu, pa vendar je trenutni ukrep le začasen, saj se po besedah piranskega komandirja v policijskih vrstah zmanjševanje števila kadrov nadaljuje. O tem koliko je zaposlenih policistov pa odločajo v državnem vrhu.

Za mnenje o izpostavljeni problematiki smo prosili tudi župana Občine Piran Đenia Zadkovića, ki je poudaril, da bo občina vsekakor prišla naproti občanom. Kot je že med samim potekom varnostnega sosveta poudaril, je sam naklonjen predvsem poostritvi nadzora v samem mestu, kar bi rešili tako, da bi v nočnem času po Piranskih ulicah poleg policije patruljirala tudi dva redarja. Z namenom okrepitve policijskih vrst je pred časom pozval tudi ministrstvo za notranje zadeve, da poveča število policistov na območju piranske občine.[rs_image_block align=”right” image=”1541″ photo_credit=”Foto: OBALAplus”]Obljube so obetavne, saj se bosta glede na zaključke varnostnega sosveta, policistom, ki že od konca decembra patruljirajo po piranskih ulicah, pridružila še vsaj dva redarja, sicer pa je poletna sezona že pred vrati, zato se sprašujemo, ali se bomo o vsem skupaj ponovno pogovarjali naslednjo zimo.

»Kot enega od predlogov smo na naši občini preučili možnost najema varnostne službe, ki bi poskrbela, da bi dva redarja patruljirala na naših ulicah, a smo ugotovili, da bi nas to na letni ravni stalo 150.000 evrov, kar je za občinski proračun absolutno preveč. Zato bomo problematiko v prvi vrsti poskušali reševati predvsem z lastnimi resorsi in se nagibamo k temu, da bi poskušali zagotoviti večje število redarjev iz občinske redarske službe. Ta trenutek razmišljamo, da bi za to zadolžili dva redarja, ki bi s svojo prisotnostjo bistveno prispevala k zmanjšanju vlomov,« je o reševanju problematike povedal piranski župan Đenio Zadković.

Ob vsem tem se ponudi vprašanje, zakaj je Piran predvsem v zimskih mesecih postal mesto duhov in kaj lahko občina naredi, da bi v mesto vrnili življenje, kulturo in predvsem tudi na ta račun zmanjšali število vlomov, saj bi bili tatovi na ta način veliko bolj na očeh ljudi, ki bi se sprehajali po piranskih ulicah.

Piranski župan je tako za OBALAplus potrdil, da se med samo turistično sezono, ko je koncentracija ljudi v Piranu višja, število vlomov in tatvin zmanjša. Zato so se na piranski občini odločili, da bodo tudi v zimskem času sprožili različne kulturne projekte kot tudi projekte namenjene promociji samega mesta.

»Vsekakor stremimo k temu, da Piran tudi v zimskem času zapolnimo z vsebinami primernimi za vse občane. V kratkem bomo predstavili program rešitev za oživitev mestnega središča tudi v zimskem času,« je še izpostavil župan Đenio Zadković.