Kulinarični spopad Evropskega poslanca in Masterchefa Slovenije 2016

Deli novico s tvojimi prijatelji

V soboto 16. Februarja je na tržnici v Kopru potekal zanimiv kulinarični dogodek Slovenija v loncu, kjer sta se v pripravi enolončnice spopadli dve kuharski ekipi. Izzivalec kuharskega dvoboja evropski poslanec dr. Igor Šoltes, ki se bori za več zdrave lokalne hrane na slovenskih krožnikih, je s svojo ekipo izzval Darka Klemna, ki je leta 2016 postal Masterchef Slovenije.

»Današnji dan je namenjen predvsem povezovanju lokalne hrane z ljudmi. Naš cilj je predstaviti, kako zelo pomembna je hrana, kot strateška surovina za vsak narod,« je povedal dr. Igor Šoltes, ki je še dodal, da se moramo ljudje začeti zavedati, da čas globalizacije v kateri živimo terja svoj davek, saj se na naših krožnikih znajde vedno več uvožene, namesto domače pridelane hrane.

Po njegovih besedah je uvožena hrana v večini primerov nižjih standardov in velikokrat vsebuje tudi veliko toksičnih surovin, kar negativno vpliva na naše zdravje.

»Pomembno je, da prednost damo predvsem naši lokalno pridelani hrani. Poskrbeti moramo, da bodo tudi naše najranljivejše skupine – bolniki v bolnicah, otroci v vrtcih in šolah preskrbljeni s kvalitetno hrano, domače pridelave. Hrana je lahko zdravilo, lahko pa je tudi ubijalec,« so bile besede evropskega poslanca.Prav v tem duhu sta se ekipi Darka Klemna in dr. Igorja Šoltesa za obiskovalce koprske tržnice pripravili dve zanimivi enolončnici. Ekipa dr. Igorja Šoltesa, ki sta jo poleg evropskega poslanca sestavljala še znana izdajateljica kuharskih knjig Emilija Pavlič in kuhar Peter Planinc, je za obiskovalce pripravila ribji brodet, ki so ga poimenovali Čarobni brodet. Ekipa Darka Klemna, ki sta se ji pridružila tudi učenca Srednje gostinsko turistične šole – smer kuhar, pa je pripravila zanimivo enolončnico iz koruze. Ker Primorci koruzo imenujemo tudi frmenton, se je Darko Klemen odločil, da bo svojo enolončnico poimenoval Frmentonja mineštra.

»Vesel sem, da sem lahko kuharski nasprotnik dr. Igorja Šoltesa, saj tudi sam podpiram njegovo vizijo o tem, da je hrana, ki jo vsakodnevno zaužijemo lokalno pridelana. Ponosen sem, da bom lahko danes uporabil izdelke naših lokalnih pridelovalcev, ki jo je priskrbela Agraria Koper,« je za OBALAplus povedal Darko Klemen. Kdo je bil zmagovalec dvoboja, pa je ocenil vsak obiskovalec zase, saj sta bili obe enolončnici naravnost odlični.

 width=V duhu bližajočih se evropski volitev, smo dr. Igorja Šoltesa povprašali tudi o vseevropski peticiji za več zdrave, varne in lokalno pridelane hrane na naših krožnikih.

»Zagotovo je današnji dogodek tesno povezan tudi s tem, saj dokazujemo, kaj pomeni stik med naravo, človekom in ne nazadnje stik z morjem, glede na to, da se nahajamo ob obali. Še naprej si moramo prizadevati za hrano, ki ni obremenjena s pesticidi, glifosfati in drugimi agrokemičnimi sredstvi, ki vključujejo zdravju škodljive snovi,« je bil jasen dr. Igor Šoltes, ki je peticijo označil tudi kot svoj največji dosedanji dosežek v evropskem parlamentu.

Naj spomnimo, da je dr. Igor Šoltes v peticiji zahteval predvsem spremembo sistema javnih naročil, ki se osredotoča v prvi vrsti le na najnižjo ceno, ne pa na samo kvaliteto hrane, ki se znajde na naših krožnikih.